"Nohudu dövüp ekmek yapıyorlar"

"Nohudu dövüp ekmek yapıyorlar"

Rejim güçlerinin baskıları nedeniyle son 4 yıldır büyük acı ve yokluklarla mücadele eden Vaerliler, güvenli bölgelerde bombardımanlardan uzak huzur içinde bir hayata kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor - Vaerli Cüneyd: - "4 yıldır çocuklarımıza süt, kendimize

GAZİANTEP/HALEP - MEHMET AKİF PARLAK - Suriye'de rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Humus'a bağlı Vaer ilçesinde son 4 yılı büyük acı ve yokluklarla geçiren, ekmek yapabilmek için nohutları una dönüştüren yöre halkı, güvenli bölgelerde huzurlu bir hayata kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Suriye'deki savaşın en şiddetli yaşandığı bölgelerden biri olan Humus'un Vaer ilçesinde rejim güçlerinin zulmünden kaçmak isteyen bin 354 kişi, yapılan anlaşmalar sonucu 32 otobüse bindirilerek Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında güvenli hale getirilen bölgelere yerleştirildi.

Doğup büyüdükleri topraklara, binbir emekle yaptıkları ve sonrasında harabeye dönen evlerine otobüsün camından el sallayarak gözyaşları arasında veda eden Vaerli siviller, yol boyunca bir yandan ağlarken bir yandan da daha huzurlu yeni bir hayata başlayacak olmanın heyecanını duydu.

Zorlu bir yolculuğun ardından Cerablus'a ulaşan Vaerliler, Amerne köyünde kurulan çadırlara yerleşti.

Türkiye sayesinde yıllar sonra iyi bir yemek yiyebilmenin ve deliksiz uyumanın keyfini çıkaran siviller, günlerini bombardıman seslerinden uzakta, huzur içinde geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Tahliye yolculuğunu takip eden AA muhabirine açıklamada bulunan Vaerli 32 yaşındaki Usame Cüneyd, eşi, çocukları ve komşularıyla Vaer'den tahliye olduklarını belirtti.

Vaer'den ayrılırken buruk bir sevinç yaşadıklarını anlatan Cüneyd, Humus'ta rejim güçleriyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında şiddetle çatışmaların başladığını, 2011 yılından beri çok zor günler geçirdiklerini söyledi.

Rejimin muhalifleri tamamen yok etmeyi amaçladığı savaşta bazı devletlerin de desteklerini aldığını dile getiren Cüneyd, bu süreçte binlerce sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.

- "İnsanlar açlıktan yeşil nohut peşine düştü"

Doğup büyüdüğü toprakları terk etmenin çok zor olduğunu belirten Cüneyd, şunları dile getirdi:

"Biz mecburiyetten evimizi, yurdumuzu terk etmek zorunda kaldık. Canımızla, kanımızla bedel ödediğimiz memleketimizi, yakınlarımız, dostlarımız ve arkadaşlarımızla terk edip buralara geldik. 4 yıldır çocuklarımıza süt, kendimize yemek bulamıyoruz. Orada ilaç yok, tedavi yok. İnsanlar nohudu dövüp ondan ekmek yapmaya çalışıyorlar. İnsanlar açlıktan yeşil nohut peşine düştü. Çok zor durumlar yaşadık, kuşatma altında kaldık, üzerimize füzeler, bombalar yağıyordu. İnsanlar dayanamaz hale geldi."

Kadınlar ve çocuklar için göç etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Cüneyd, güvenli bölgeye geçtikten sonra Halep insanının kendilerini çok iyi karşıladıklarını, onlara minnettar olduklarını söyledi.

- "DEAŞ, tahliye sırasında da huzur vermedi"

Tahliye sırasında ciddi tehlikeler atlattıklarını ve bundan özellikle yaşlı ve çocukların çok etkilendiğini ifade eden Cüneyd, "Yolda bir grup terörist yüzünden çok zorluklar çektik. DEAŞ'li teröristler bizim içimizde bulunduğumuz otobüslere ateş açtı. Çok şükür hiç yaralanma olmadı, ucuz atlattık." diye konuştu.

Cüneyd, ÖSO'nun Esed'e karşı galip geleceğine inandığını belirterek, artık Esed'in zulmünden kurtulmak istediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :