Nobel ödüllü Sancar'ın ismi teknoloji merkezine verildi

Nobel ödüllü Sancar'ın ismi teknoloji merkezine verildi

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Sancar:- "Temel bilimleri önemsememiz ve bu alanda insan yetiştirmemiz lazım. Teknoloji çok önemlidir ama teknolojinin altında temel bilimler yatar"- "Dışarıdan malzeme ithal edip, burada Avrupa ve Amerika'yla yarışamayı

İSTANBUL (AA) - Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, temel bilimlerin önemsenmesi ve bu alanda insan yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Cumhuriyetin ilk yüzyılında Atatürk'e ve atalarımıza borcumuz var. Amerika ve Avrupa düzeyinde olmamız lazım. İnşallah 2023'te bu hedef olur. Bu da bizim namus ve vefa borcumuzdur." dedi.

Sancar, İstanbul Aydın Üniversitesinde teknoloji merkezine adının verilmesi töreninde, öğrencilere ve akademisyenlere hitap etti.

Türkiye'ye geldiği 11 Mayıs'tan bu yana birçok üniversiteye konuk olduğunu dile getiren Sancar, gösterilen ilgiden ve saygıdan dolayı herkese teşekkür etti.

Aziz Sancar, Türkiye'nin kalkınması, Avrupa ve Amerika'yla yarışması için temel bilimlere önem verilmesi gerektiğini anlatarak, "Temel bilimleri önemsememiz ve bu alanda insan yetiştirmemiz lazım. Teknoloji çok önemlidir ama teknolojinin altında temel bilimler yatar. Onu mutlaka yapmalıyız. Buralarda kullandığımız materyalleri kendimiz üretmeliyiz. Burada birçok gelişmiş cihaz gördüm ama hepsinin üzerinde Amerika ve İngiltere'de üretildiği yazıyor. İnşallah onları biz üretiriz." diye konuştu.

Teknolojiden ilaca, otomobilden uçağa kadar her şeyin ülkede üretilmesinin önemine işaret eden Sancar, şöyle devam etti:

"Yoksa dışarıdan malzeme ithal edip, burada Avrupa ve Amerika'yla yarışamayız. Bizim bunları mutlaka üretmemiz lazım. Yoksa dışarıya bağımlı kalıyoruz ve bu da istediğimiz seviyeye gelmemizi yavaşlatıyor. 2023 düşüncemiz var. Cumhuriyetin ilk yüzyılında Atatürk'e ve atalarımıza borcumuz var. Amerika ve Avrupa düzeyinde olmamız lazım. İnşallah 2023'te bu hedef olur. Bu da bizim namus ve vefa borcumuzdur."

- "Sizlerin ışığı Türk yüksek öğrenimine ışık tutacak"

Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Sancar'ın elde ettiği başarıyı ülkenin tamamına hediye ettiğini belirterek, Türkiye adına Sancar'a teşekkür etti.

Nobel'in önemli bir değer olduğunu anlatan Aydın, "Dünyada ekonomik, sosyal ve siyasal olarak varlığımızı bir kez daha ispat etmek zorunda kaldığımız bir dönemde bu başarınızı ülkeye hediye ettiğiniz ve başarınızı bizimle paylaştığınız için sizlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Aydın, üniversiteleri hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sizler bilimde zirveye oturdunuz. Sizlerin ışığı Türk yükseköğrenimine ışık tutacak. Burada bizimle beraber olmakla ve teknoloji merkezimize isminizin verilmesini kabul etmenizle bizleri onurlandırdınız. Umuyorum ki sizler bütün bu öğrencilerden ve akademisyenlerden yardımlarınızı esirgemeyeceksiniz. Bütün bu insanların sizi dinlemek için buradalar. Bize ne kadar çok ışık tutarsanız bizlerin ve ülkenin geleceğini aydınlatırsınız."

Konuşmaların ardından Aydın, Sancar'a üniversite adına hediye takdiminde bulundu. Üniversitenin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler de ürettikleri materyallerden Sancar'a verdi.

Programda Sancar'a, eşi Gwen Sancar da eşlik etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :