Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu'nun sağlık durumu kritik

Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu'nun sağlık durumu kritik

PEKİN (AA) - Çin'de tutuklu bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Liu Şiaobo'nun sağlık durumunun "kritik" olduğu bildirildi.Doktorlar,...

PEKİN (AA) - Çin'de tutuklu bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Liu Şiaobo'nun sağlık durumunun "kritik" olduğu bildirildi.

Doktorlar, cezaevinden hastaneye sevk edilen 61 yaşındaki, ileri seviyede karaciğer kanseri hastası Liu'nun hayatta kalmasını sağlayacak etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Kyodo'nun haberine göre, Shenyang kentinde kaldırıldığı hastaneden yapılan açıklamada, Liu'nun karın bölgesinde şişkinlik olduğu, kan basıncının düştüğü, böbrek fonksiyonlarının kötüleştiği ve kısmi bağırsak tıkanıklığı yaşadığı aktarıldı.

Açıklamada, MRI taramasının, hastanın karaciğerindeki artan kanserli lezyonları, portal damardaki genel tıkanmayı ve karaciğerde kanama olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.

Liu'nun durumunun "kritik" olduğu ve radyoterapi gibi tedavilerin artık uygun olmadığı sonucuna varan doktorlar, anti enfeksiyon tedavisine ve kan temizleme terapisine odaklanarak, hastanın kan basıncını dengelemeye çalışıyor.

Hastane yetkilileri, ailesinin, Liu'nun durumunu kabul ettiğini bildirdi.

Öte yandan, destekçileri ve Batı ülkeleri, Çin'in, Liu'nun tedavi olmak istediği yeri seçmesine izin vermesini istedi. Şimdiye kadar buna izin vermeyen Pekin yönetimi ise Liu'nun mümkün olan en iyi tedaviyi Çin'de görebileceği görüşünü savunuyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang ise yaptığı açıklamada, Liu'nun tedavi için Çin'den ayrılmasına izin verilip verilmeyeceğini açıklığa kavuşturmadı.

Geng, diğer ülkelere "Çin'in ulusal egemenliğine saygı duyması ve tek bir bireysel davadan hareketle Çin'in iç işlerine müdahale etmekten kaçınması" çağrısında bulundu.

ABD'deki Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezinden Joseph Herman ile Almanya'daki Heidelberg Üniversitesinden Markus Buchler, Liu ve Çinli doktorlarıyla cumartesi günü görüşmüştü.

Liu'yu muayene eden iki doktor yaptıkları yazılı açıklamada, ileri seviyede karaciğer kanseri hastası Liu'nun tedavi için yurt dışına çıkabileceğini ancak bunun acilen yapılması gerektiğini belirtmişti.

Liu'nun, ülkenin kuzeyindeki Şınyang kentinde bulunan bir üniversite hastanesinde gördüğü tedavinin kalitesini onayladıklarını bildiren doktorlar, "Liu Şiaobo ve ailesi, tedavinin geri kalan kısmının Almanya ya da ABD'de yapılmasını istiyor." ifadesine yer vermişti.

Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu ve akademisyen Liu Şiaobo, 2009'da, halkı devleti yıkmaya kışkırtmak suçlamasıyla 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

61 yaşındaki Liu, 2010'da hapishanedeyken insan hakları mücadelesinden dolayı Nobel ödülü kazanmıştı. Çinli doktorlar, 2014'de, ileri düzeyde karaciğer kanseri tanısı konulan Liu'nun tedavi için yurt dışı seyahati yapmasının sağlığı açısından sakıncalı olacağı açıklamasında bulunmuştu.

Uluslararası kamuoyunda artan eleştiriler üzerine Çin, iki yabancı doktorun Liu'yu muayene etmesine izin vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler