Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu'nun ölümü

Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu'nun ölümü

Çin Dışişleri Bakanlığı:- "Liu Şiaobo meselesinin nasıl ele alınacağı, tamamen Çin'in iç meselesidir. Yabancı ülkelerin, hiçbir müdahale hakkı yoktur"

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanlığı, "Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu Şiaobo'nun ölümünden, kanser tedavisi için yurt dışına gitmesine izin vermeyen Pekin yönetiminin sorumlu olduğuna" yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang, yaptığı yazılı açıklamada, hükümlü Liu'ya karaciğer kanseri teşhisi konulmasının ardından Çin sağlık makamları ve ilgili kurumlarının tedavi için gerekli tüm çabaları gösterdiğini savundu.

Liu'nun Çin kanunları çerçevesinde yargılanıp hüküm giymiş biri olduğunu hatırlatan sözcü Gıng, "Liu Şiaobo meselesinin nasıl ele alınacağı, tamamen Çin'in iç meselesidir. Yabancı ülkelerin bu konuya hiçbir müdahale hakkı yoktur." ifadesini kullandı.

Gıng, uluslararası kamuoyunun "Çin hukukunun egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini" vurgulayarak ilgili ülkelerin "Liu meselesi üzerinden kendi iç işlerine müdahale girişimlerini durdurması" çağrısını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Nobel Barış Ödülü sahibi Liu'nun dün hayatını kaybetmesinin ardından Çin hükümetine eşi Liu Şia'nın ev hapsine son vermesi çağrısında bulunmuştu.

Nobel Komitesi de Pekin yönetiminin Çinli muhalife tedavi için yurt dışına çıkış izni vermemesini "son derece rahatsız edici" ifadesiyle eleştirmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Liu'nun tedavi için yurt dışına çıkmasını reddeden Çin'in tutumunun "yanlış olduğu" yorumunu yapmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de "Çin'in Liu'ya neden daha erken kanser teşhisi konulamadığına ilişkin bir açıklama yapması gerekiyor." ifadesini kullanmıştı.

- İnsan hakları savunucu Liu Şiabo

Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu ve akademisyen Liu Şiaobo, 2009'da halkı devleti yıkmaya kışkırtmak suçlamasıyla 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

2010'da cezaevindeyken Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Liu'ya, bu ödülün verilmesi Pekin yönetimi tarafından kınanmıştı. Pekin yönetimi, Liu'nun eşi Liu Şia'yı ev hapsine çarptırmıştı.

Çinli doktorlar, 2014'te, ilerlemiş karaciğer kanseri tanısı konulan Liu'nun tedavi için yurt dışı seyahati yapmasının sağlığı açısından sakıncalı olacağı açıklamasında bulunmuştu.

Cezaevinden hastaneye geçen ay sevk edilen Nobel Barış Ödülü sahibi Liu, dün 61 yaşında yaşamını yitirmişti.

Çinli yetkililer tarafından yapılan açıklamada, ilerlemiş karaciğer kanseri hastası Liu'nun, Şınyang kentinde tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Liu'nun destekçileri ve bazı ülkeler, Çin'in, Liu'nun tedavi olmak istediği yeri seçmesine izin vermesini istemiş, Pekin yönetimi ise Liu'nun mümkün olan en iyi tedaviyi Çin'de görebileceğini savunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :