Nijeryalılar, Türkiye ile ilmi ve kültürel ilişkileri artırmak istiyor

Nijeryalılar, Türkiye ile ilmi ve kültürel ilişkileri artırmak istiyor

Kano eyaletinin önde gelen ailelerinden Kabara ailesinin lideri Şeyh Karibullah Kabara:- "Türk halkıyla Osmanlı döneminden beri yakın ilişkilerimiz mevcut. Nijeryalılar olarak Türkiye ile ilmi ve kültürel ilişkileri artırmak istiyoruz"- "Osmanlılar, İslam

ABUJA (AA) - GÖKHAN KAVAK/ADAM ABU BASHAL - Nijeryalı alim ve akademisyenler, Nijerya halkının, Türkiye'yi ve halkını çok sevdiğini kaydederek Nijerya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artırılmasını istediklerini açıkladı.

Nijeryalılar, Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Türkiye'yi yakından takip ediyor. Ülkede İslam dininin en önemli merkezlerinden Kano eyaletindeki Müslümanlar, İstanbul'u İslam tarihi açısından önemli bir merkez olarak görüyor.

Kano eyaletinin önde gelen ailelerinden Kabara ailesinin lideri Şeyh Karibullah Kabara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk halkıyla Osmanlı döneminden beri yakın ilişkilerimiz mevcut." dedi.

Kabara, Nijerya halkının Türkiye'yi ve halkını çok sevdiğini kaydederek "Nijeryalılar olarak Türkiye ile ilmi ve kültürel ilişkileri artırmak istiyoruz." diye konuştu.

Nijerya devleti tarafından ülkedeki Kadiri tarikatının lideri olarak kabul edilen Şeyh Kabara, babası Şeyh Nasirullah Kabara'nın 1992 yılında vefatının ardından Kadiri cemaatinin lideri oldu. Kendisi ayrıca Kano eyaletindeki Şeyh Nasır Kabara Araştırma Merkezinin müdürlüğünü yürütüyor.

- "Osmanlılar, İslam'ın yayılan ruhudur"

Kabara, Osmanlı devletiyle ilgili düşüncelerini dile getirerek "Osmanlılar, İslam'ın yayılan ruhudur, onlar buraya kadar geldiler ancak bunlar çok yazılmadığı için bilinmiyor ve sömürgecilerin gelişiyle bu ilişkilerin hepsi bozuldu." ifadelerini kullandı.

Babasının Türkiye ile ilgili kendisine birçok şey anlattığını dile getiren Şeyh Kabara, halkın Türkiye hakkında çok olumlu düşüncelere sahip olduğunu söyledi.

Kabara, Türkiye'de sufi İslam geleneğinin güçlü olduğuna dikkati çekerek "Nijerya'ya İslam, sufi Müslümanlar ile geldi ve İslam'ın daha sağlam durabilmesi için onlar mücadele verdi. Sokoto Halifeliğinin kurucusu Osman Dan Fodio önemli bir sufi liderdir." değerlendirmesinde bulundu.

Nijerya'nın da Türkiye gibi sufi bir ülke olduğunu kaydeden Kabara, "Biz, iki ülke arasında sufilik üzerinden ilişkilerimizi artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kabara, Nijeryalıların, Türklere çok olumlu baktığını belirterek "Özellikle İslam dünyasında Türkiye Cumhurbaşkanının oynadığı rol çok önemli. Bugün Nijeryalılar, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ı Müslüman lider olarak görüyor. Çünkü onun düşünceleri ve hareketleri, dünya Müslümanlarına sahip çıktığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

- Kano'da Osmanlı Devleti'ne ait kaynaklar var

Kano Kütüphane Müdürü Dr. İbrahim Ahmed Bichi, eyalet kütüphanesi ve arşivlerinde Osmanlı Devleti'ne ait birçok yazma eser ve kaynak bulunduğunu dile getirdi.

Bichi, Nijerya'nın eskiden beri Türkleri yakından takip ettiğini vurgulayarak "Kano'daki kütüphane ve arşivlerimizde Nijerya ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler hakkında birçok kaynak bulunuyor. Bu arşivlerde Nijeryalılar ile Türkler arasında yazılan mektuplar da var." bilgisini paylaştı.

Arşiv ve kütüphanelerdeki belgelerin tasnifi için desteğe ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Bichi, "Bu belgeler arasında Osmanlı ve Nijerya ilişkileriyle ilgili önemli yazılar bulunmakta. Osmanlı Devleti'yle ilgili kaynaklar başta olmak üzere arşiv ve kütüphanecilik alanında Türkiye ile iş birliğine açığız." dedi.

- Nijerya-Türkiye ilişkileri 16. yüzyıla dayanıyor

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler, 16. yüzyıla kadar dayanıyor. Osmanlılar 16. yüzyılda gelen talep üzerine Nijerya'nın kuzeyine askeri yardım yaparken 19. yüzyılda ise Sultan II. Abdulhamid ülkenin güneyindeki Lagos kentinde inşa edilen Şita Bey Camisi'nin açılışına özel temsilci gönderdi. Nijerya 1960'da bağımsız olduğunda Türkiye, bu ülkeye büyükelçilik açan ilk ülkeler arasında yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :