"Nijerya'da askeri darbelere dönüş yok"

"Nijerya'da askeri darbelere dönüş yok"

Nijerya Devlet Başkan Vekili Osinbajo:- "Bu ülkede geçmişte askeri yönetim olsa da millet olarak şimdi bizden çok uzakta"- "Bugün biz Afrika'da doğal kaynaklar, yeraltı zenginlikleri, ekonomi ve nüfus potansiyeli bakımından önemli bir güce sahibiz"

ABUJA (AA) - Nijerya Devlet Başkan Vekili Yemi Osinbajo, Nijerya'da artık askeri gücün yönetimi tekrar devralmasının mümkün olmadığını ve ulusal birliğin korunması gereken önemli bir değer olduğunu söyledi.

Kaduna Eyaleti'nde askeri okulda düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Osinbajo, "Bu ülkede geçmişte askeri yönetim olsa da millet olarak şimdi bizden çok uzakta." ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin sağlık sorunları yüzünden İngiltere'de tedavi görmesi nedeniyle vekaleten bu görevi yürüten Osinbajo "Yeni bir Nijerya kurabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Nijerya ordusunun Boko Haram örgütüne karşı mücadele başta olmak üzere birçok önemli görevleri icra ettiğinin altını çizen Osinbajo, "Bugün biz Afrika'da doğal kaynaklar, yeraltı zenginlikleri, ekonomi ve nüfus potansiyeli bakımından önemli bir güce sahibiz. Hiç kimse her dört siyahiden birinin Nijeryalı olduğu bir ulusu görmezden gelemez." dedi.

Osinbajo, Nijerya'da son zamanlarda yaşanan kabileler arası gerginliğe de dikkat çekerek, "Ibo ve Ijaw halkı Sokoto'da, Fulaniler ise Nijer Deltası'nda barışçıl bir şekilde yaşayabilmeli." ifadelerini kullandı.

Nijerya, 1960'taki bağımsızlıktan sonra 1966'da ilk kez askeri darbeyi yaşarken bu ülkedeki darbeler süreci 1999 yılına kadar devam etti. Ülkede 1999'da seçimle ilk sivil yönetim iktidara geldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :