Nijer'deki Osmanlı torunları "İstanbulevalar"

Nijer'deki Osmanlı torunları "İstanbulevalar"

Padişah Yıldırım Bayezid'in, Batı Afrika ülkelerinden Nijer'e vali olarak gönderdiği Sultan Yunus'un soyundan gelenler, dedelerinin kara kıtadaki miraslarını yaşatmaya çalışıyor- Sayıları bine ulaşan, Osmanlı'nın Afrikalı torunları ülkede, İstanbulevalar

NIAMEY (AA) - KANE ILLA - Osmanlı döneminde Nijer'e gönderilen Şehzade Yunus'un, Agadez Sultanı olmasının ardından "İstanbuleva" (İstanbul'dan gelenler) adını alan toplum, giyim, kuşam, örf ve adetleriyle bölgedeki Osmanlı kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

İstanbulevaların aydınlarından Mustafa Kadi Umani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Nijerlilerin 15. yüzyılda Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'e giderek, kendilerine bir vali atamasını talep ettiğini, Bayezid'in de Afrikalı cariyesinden doğan şehzadesi Yunus'u, bölgeye vali olarak gönderdiğini belirtti.

Nijerlilerin de o tarihten itibaren kendilerini "İstanbul'dan gelen" anlamını taşıyan "İstanbuleva" kelimesiyle tanımladıklarını anlatan Umani, Sultan Yunus'un burada evlendiğini ve çok sayıda çocuğunun olduğunu kaydetti.

Böylece Nijer'deki Türklerin çoğaldığını anlatan Umani, kendisinin de aynı soydan geldiğini ve bununla gurur duyduğunu dile getirdi.

Umani, bu konuda resmi verilerin bulunmadığını ancak Agadez ve ülkenin kuzeybatısındaki Tahua bölgesinde, Sultan Yunus'un soyundan gelenlerin sayısının bine yaklaştığını söyledi.

- Giyim kuşamları diğer Nijerliler'den farklı

İstanbuleveların çoğunlukla devlet idaresinde üst makamlarda görev aldıklarını kaydeden Umani, "İstanbuleva üyelerini diğer Nijerliler'den ayıran başlıca özelliklerden biri giyim kuşamlarıdır. İstanbulevalar, sembolik olarak sadece gözleri görünecek şekilde kafalarını örtüyle kapatırlar." dedi.

Umani, tarihi bağları araştırmak üzere bir heyetle 2013'te, İstanbul'da temaslarda bulunduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türk halkı tarafından çok güzel karşılanmıştık ve kalkınma yolunda bize destek sözü vermişlerdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2012'de, Nijer'i ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında da İstanbulevalar gündeme gelmişti. Sayın Erdoğan, Nijer Devlet Başkanı Mahamadu Issufu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Nijer-Türkiye ilişkilerinin 15. yüzyıla yani Sultan Yunus dönemine dayandığına, İstanbuleva toplumunun da bunun tarihi bir göstergesi olduğuna işaret etmişti."

Türkiye'nin, söz konusu ziyaret kapsamında Eximbank aracılığıyla İstanbulevaların yaşadığı Agadez'den başkent Niamey'e uzanacak 450 kilometrelik bir yol inşa etme sözü verdiğini anımsatan Umani, yol yapım çalışmalarının yakında başlayacağı müjdesini iletti.

Umani, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla Türkiye'nin, Nijer'de sağlık, eğitim ve altyapı alanında çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini ve Afrika'daki akrabalarına sahip çıktığını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :