Nijer'deki devlet başkanı seçimi

Nijer'deki devlet başkanı seçimi

Anayasa Mahkemesi: "Issufu, yüzde 92,51 oyla yeniden devlet başkanı oldu"

NIAMEY (AA) - Nijer Anayasa Mahkemesi yetkilisi Kadijatu Abdulaye Ly, mevcut Devlet Başkanı Mahamadu Issufu'nun oyların yüzde 92,51'ini alarak yeniden seçildiğini bildirdi.

Ly, düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin boykotuna rağmen seçime katılımın yüzde 59,80 olduğunu açıkladı. Ly, sandıktan çıkan oyların yüzde 92,51'ini İssufu'nun aldığını ve 5 yıllık görev süresinin 2 Nisan'da başlayacağını kaydetti.

Ayrıca Ly, seçimde yarışan diğer aday, eski Meclis Başkanı Hama Amadu'nun ise oyların yüzde 7,49'unu aldığını belirtti.

İssufu'yu devlet başkanı olarak tanımayacaklarını açıklayan muhalefet, hükümetin "ulusal birlik hükümeti" kurulmasına yönelik yaptığı teklifi reddederek şeffaf ve güvenilir bir ortamda seçimlerin yeniden yapılması için geçiş sürecinin oluşturulmasını istiyor.

Ülkede 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminin ilk turunda resmi olmayan sonuçlara göre, İssufu yüzde 48,4, muhalefetteki Nijer Demokratik Hareketi Partisi'nden eski Meclis Başkanı Amadu ise yüzde 17,7 oy almıştı.

Muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu (COPA), devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda adayların aldığı oyların resmi olarak açıklanmamasını gerekçe göstererek seçimlerin ikinci turuna katılmayacağını duyurmuş, meclisteki diğer muhalefet partilerinin üyelerini de parlamentodan çekilmeye çağırmıştı.

Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için 20 Mart'ta seçimin ikinci turu yapılmıştı. Seçim komisyonu, resmi olmayan sonuçlara göre katılımın yüzde 60,94 olduğu seçimde, İssufu'nun oyların yaklaşık yüzde 92'sini, rakibi eski Meclis Başkanı Hama Amadu'nun da yüzde 7'ye yakınını aldığını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :