"New York borsası Fed'den daha açık sinyaller bekliyor"

"New York borsası Fed'den daha açık sinyaller bekliyor"

Themis Trading Genel Müdürü Kepner:- "Piyasalar ve yatırımcılar, eylül ayında Fed'in faiz artırma olasılığı hakkında Yellen ve diğer Fed yetkililerinden daha açık sinyaller bekliyor"- "Şu anda piyasalar, Yellen ve Fed yetkililerinin yorumlarını sindiriyor

NEW YORK (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Hisse senedi ve broker şirketi Themis Trading'in Genel Müdürü Mark Kepner, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) New York borsası üzerindeki etkisini değerlendirirken, piyasa ve yatırımcıların eylül ayında Fed'den daha açık sinyaller beklediğini bildirdi.

Mark Kepner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed Başkanı Janet Yellen'in 26 Ağustos Cuma günü ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmaya işaret ederek, Yellen'in, faiz artırımının zamanlamasına yönelik yorum yapmaması nedeniyle demeçlerinin yatırımcılar tarafından ciddiye alınmadığını savundu.

Piyasa ve yatırımcıların, eylül ayında Fed'in faiz artırma olasılığı hakkında Yellen ve diğer Fed yetkililerinden daha açık sinyaller beklediğini ifade eden Kepner, "Yellen, gelecek ay faiz artırımıyla ilgili bir şey söylemedi. Sadece bu yıl faiz artırımı olabileceği konusunda görüşünü ortaya koydu. Eylülde faiz artırımından şüpheliyim ve Fed'in daha fazla istihdam verisine bakacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kepner, gelecek pazartesi günü ABD'nin İşçi Bayramı'ndan (eylül ayının ilk pazartesi günü kutlanan Labor Day) sonra yaz döneminin sona ermesiyle New York borsasının tam hacimle işlem görmeye başlayacağına inandığını dile getirerek, "Şu anda piyasalar, Yellen ve Fed yetkililerinin yorumlarını sindiriyor. İşçi Bayramı'ndan sonra S&P 500 endeksinin 22,000 puana doğru ilerlemesi sürpriz olmaz." dedi.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın, geçen cuma ve bu salı günü, merkez bankasının bu yıl birden fazla faiz artırımı yapabileceğiyle ilgili sinyaller vermesine ilişkin de Kepner, Fed yetkililerinden "şahin" açıklamaların devam etmesi durumunda borsada günlük düşüşlerin olabileceğine dikkati çekti.


- "Fed'in faiz kararı almak için başkanlık seçimlerini bekleyeceğini tahmin ediyorum"


Goldman Management Başkanı Steve Goldman da Fed yetkililerinin açıklamalarından sonra New York borsasındaki yönü tahmin edebilmek için ABD tahvil piyasasının izlenmesi gerektiğini belirtti.

Yellen'in açıklamalarına rağmen tahvil fiyatlarında çok fazla değişim olmadığına dikkati çeken Goldman, özellikle Fischer'ın salı günkü açıklamasının ABD dolarında yükselişe neden olduğunu, bunun da tahvil fiyatlarında artışı tetiklediğini bildirdi.

Goldman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son 1-2 yıl içinde tahvil ve hisse senetleri piyasaları arasındaki ilişki değişti ve birlikte hareket etmeye başladı. Tahvil piyasasının Fed'in faiz artırım kararını aylarca önceden tahmin ederek sert yükseldiği durumlarda New York borsası, en korunmasız durumda oluyor. Çünkü bu durumda hisse senetleri fiyatlarında da bir süre sonra sert yükseliş görülüyor. Bu durumda, Fed faiz artırınca yatırımcılar satış pozisyonu alarak borsada sert düşüşlere neden olabiliyor."

Fed'in faiz kararı almak için 8 Kasım'da ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerini bekleyeceğini tahmin ettiğini dile getiren Goldman, aralıkta faiz artırım olasılığını yüzde 60 olarak öngördüğünü bildirdi.

Fed'in bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül'de, 2016 yılının son toplantısı da 13-14 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :