Nevruz kutlamaları

Nevruz kutlamaları

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'da Nevruz Bayramı etkinlikleri düzenlendi

MALATYA (AA) - Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'da Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Malatya'da HDP tarafından Malatya Büyükşehir Belediye binasının yanında düzenlenen programda, katılanlar yoğun güvenlik önlemleri altında alana alındı.

Etkinlikte nevruz ateşi yakarak üzerinden atlayan vatandaşlar, daha sonra halay çekti.

HDP Adıyaman milletvekili Behçet Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Adıyaman'daki nevruz kutlamasından sonra Malatya'ya geldiğini belirterek, barışın kendileri için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

HDP Malatya Eşbaşkanı Hasan Şahin de acıların küçültülerek, sevginin büyütülmesini istediklerini belirterek, katılımcıların nevruzunu kutladı.

Etkinliğe ESP, EMEP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde Avşar Yerleşkesindeki (KSÜ) kutlamalar da saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, burada yaptığı konuşmada, her bayramda olduğu gibi Nevruz'un da karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşama, dayanışmayla yardımlaşma duygularını barındırdığını söyledi.

Nevruz'un "Yeni Gün" anlamına geldiğini hatırlatan Deveci, şunları kaydetti:

"Kültür bir milletin yaşama tarzıdır. Gelenek ve görenekler kültürün çok önemli unsurlarıdır. Dil, edebiyat, sanat, örf ve adetler, bir milletin bütün tarihi boyunca oluşturduğu ve paylaştığı değerlerdir. Bu değerler arasındaki bayramların ayrı bir yeri vardır. İşte Nevruz da bu bayramlardan biridir."

Daha sonra KSÜ öğrencileri tarafından hazırlanan Dede Korkut Hikayesi sahnelendi.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Rektör Prof. Dr. Deveci nevruz ateşini yaktı. Halk oyunları gösterisi ve demir örsün dövülmesiyle devam eden etkinlikte, Rektör Deveci ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Programın sonunda katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.

- Gaziantep
Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) 21 Mart Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
GAÜN Atatürk Kültür Merkezi önünde düzenlenen etkinlikte, ateşin üstünden atlayan protokol mensupları, daha sonra örste demir dövdü.
Öğrencilerinin seslendirdiği şarkıların ardından halay çekildi.
Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, programda yaptığı konuşmada, nevruzun birlik, düzenlik, barış ve kardeşliğin, ölüme karşı da hayatı destekleyen güzel bir gün olduğunu belirtti.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da baharın gelişini müjdeleyen, yeniden hayata başlamanın, yeniden bir dirilişin simgesi olan Nevruz Bayramı'nın halkların kardeşliğini tesis ettiğini vurguladı.

Nevruzun dini bayramlar gibi kucaklaşmayı arttırdığını dile getiren Coşkun, şunları kaydetti:
"Her türlü terör örgütünü kim olursa olsun PKK, DAEŞ, paralel terör örgütü, hepsini şiddetle kınıyoruz. Bunların birbirini besleyerek ülkemizi kana bulamak ve ülkemizin batıdaki veya doğudaki görüntüsünü etkilemek ve bir şekilde ülkemizi aşağıya doğru çekmek için bir çaba içerisinde olduğunu görüyoruz. Sizlerden, öğrencilerimden ricam buna meydan vermeyelim. Biz inadına bu ülkede insanca, kardeşçe, dostça yaşamak istiyoruz."

Etkinliğin ardından "Nevruz" konulu konferans düzenlendi.

Nevruz kutlamaları

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :