Nesli tükenmiş vahşi hayvanlar bu müzede tanıtılacak

Nesli tükenmiş vahşi hayvanlar bu müzede tanıtılacak

Gaziantep'te kurulan Zooloji ve Doğa Müzesinin ziyaretçileri, nesli tükenen ya da tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve halen vahşi doğada yaşayan yırtıcı hayvanları tanıma fırsatı bulacak- Müzede, tahnit sanatıyla memelilerden sürüngenlere, kanatlı

GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde kurulan Zooloji ve Doğa Müzesi'nde, hem milyonlarca yıl önce yaşayan ve nesli tükenen hem de halen vahşi doğada bulunan yırtıcı hayvanlar tanıtılacak.

Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olarak 330 türden 7 bin 500 hayvanı barındıran Gaziantep Hayvanat Bahçesi bünyesinde, yapımına 2 yıl önce başlanan Zooloji ve Doğa Müzesi'nde sona yaklaşıldı.

Müzede, MÖ 1700'lü yıllarda yaşamış, 4,5 metre boyundaki mamuttan gergedana, balinanın 33 milyon yıl önceki ataları dorudondan dinozor ailesi öncülerinden 150 milyon yıl önce yaşayan tyrannosaurus ve 10 bin yıl öncesindeki kılıç dişli kaplan dimetrodona kadar birçok nesli tükenmiş hayvanın canlandırılmış iskeletleri yer alıyor. Müzede, ayrıca tahnit sanatı (hayvan doldurma) uygulanan vahşi hayvanlar bulunuyor.

Tahnit sanatıyla memelilerden kanatlılara, sürüngenlerden deniz canlılarına kadar birçoğu vahşi yaşamlarındaki hareketlerine göre şekillendirilen 300 türden 700 hayvanın sergilendiği müze, 23 Nisan'da kapılarını açacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez hayvanat bahçesi içinde zooloji ve doğa müzesini, 23 Nisan'da açacaklarını belirtti.

Müzede 700 hayvanın tanıtılacağını anlatan Özsöyler, şunları kaydetti:

"Bu müzeyi oluştururken yurt dışı ya da Türkiye'deki hayvanat bahçelerinde yaşamlarını yitirmiş veya doğada fizyolojik özelliklerini tamamlayan hayvanları getirdik. Bunları belli bir işlemden geçirdikten sonra müzede sergilemeye açacağız. Buranın en önemli özelliği, hiçbir hayvana zarar verilmeden yapıldı. Buradaki hayvanlar, doğal ortamlarındaki beslenme şekillerine göre, avlanırken ya da doğal ortam ve olanaklarına uygun dizayn edildi. 23 Nisan'da açacağımız bu müzemize tüm Türkiye'yi bekliyoruz."

Müzede nesli tükenmiş birçok hayvanın birebir iskelet sistemlerinin yer aldığını belirten Özsöyler, "Bunlar özellikle ziyaretçilerinin ilgisini çekecektir. Her geçen gün hayvanat bahçesinin ziyaretçi sayısı artmaktadır. Bu müzenin açılması sayıyı daha da artıracaktır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :