NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

NATO ve AB işbirliklerini güçlendirmeye dönük ortak deklarasyon imzaladı- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: - "Ne NATO ne de AB karşılaşan zorlukları tek başlarına ele alabilirler. Ancak beraber zorlu bir takımız ve vatandaşlarımızı koruyacak araçlara sah

VARŞOVA (AA) - NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasında hibrit tehditler, savunma sanayi, koordineli tatbikatlar, siber güvenlik ve deniz güvenliği alanlarında daha fazla işbirliği yapılmasını öngören ortak deklarasyon imzalandı.

İmza töreni, Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sırasında gerçekleştirildi.

Deklarasyona NATO adına imzayı Genel Sekreter Jens Stoltenberg, AB adına ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker attı.

NATO Genel Sekreteri, imzalanan deklarasyonun AB ve NATO arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğine dikkat çekerek, bu yöndeki kararı tarih olarak niteledi. AB ve NATO ülkelerinin güvenliğinin birbiriyle ilintili olduğunu belirten Stoltenberg, "Ne NATO ne de AB karşılaşan zorlukları tek başlarına ele alabilirler. Ancak beraber zorlu bir takımız ve vatandaşlarımızı koruyacak araçlara sahibiz." dedi.

NATO ve AB'nin beraber çalışarak kaynakları en etkili şekilde kullanacağını ifade eden Stoltenberg, iki kurum arasındaki birlik ve işbirliğinin her zamankinden daha önemli bir hal aldığını söyledi. AB ve NATO arasında Rusya konusunda ortak bir duruş olduğunu da belirten Stoltenberg, "AB, Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım kararı aldı. NATO ise Soğuk Savaş'ın bitiminin ardından ortak savunmamızı güçlendiren en büyük adımları attı." ifadesini kullandı.

Genel Sekreter, NATO ve AB'nin Ege Denizi'nde sığınmacı krizi konusunda da ortak çalışma yürüttüğünü vurguladı.

- " AB ve NATO aynı tehditlerle karşı karşıya"

AB Konseyi Başkanı Tusk da AB ve NATO'nun aynı tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bunların özellikle demokratik değerlere yönelik olduğunu vurgulayan Tusk, "Gerek AB üyesi ülkelerde gerekse NATO üyesi ülkelerde, bu yeni gerçeklikte vatandaşlarımız bizlerden daha fazla güvenlik sağlamamızı talep ediyor. Güvenliği sağlamak liderler olarak bizim demokratik sorumluluğumuz." diye konuştu. Tusk, Avrupa'nın güvenlik kapasitesini artırmak için daha fazla harcamayı akıllıca yapması gerektiğini de belirterek, Avrupa'nın NATO'yla işbirliğine bir alternatifi olmadığını ifade etti.

İmzalanan deklarasyonla, NATO'yla AB arasında stratejik ortaklığın güçlendirileceğine dikkati çeken AB Konseyi Başkanı, "AB ve NATO birbirini tamamlıyor. Daha fazla işbirliği yapmalı ve eylemlerimizi koordineli bir şekilde sürdürmeliyiz. Biz birbirimize sadece ortak tehditlerden daha fazlasıyla bağlıyız. NATO ve AB'nin kuruluş anlaşmalarındaki temel değerler birbirine benzer niteliktedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Daha güçlü bir Avrupa Birliği, daha güçlü NATO demektir"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise "Bugün imzalamış olduğumuz deklarasyon net bir mesaj gönderiyor. Daha güçlü bir Avrupa Birliği, daha güçlü NATO demek, daha güçlü bir NATO da daha güçlü bir Avrupa Birliği demektir." dedi. AB ve NATO'nun eylemlerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyleyen Juncker, "Bugün bu deklarasyonla daha fazlasını yapmaya karar verdik. İşbirliğini arttırmak için elimizdeki bütün araçları kullanmamız gerekiyor." diye konuştu.

- İşbirliği alanları

Deklarasyonda, tarafların hibrit tehditlere karşı koyma kabiliyetlerini güçlendirme, bu konuda istihbarat paylaşımı yapmaları öngörülüyor. NATO ve AB'nin deniz güvenliği ve sığınmacı krizi konusundaki ortak işbirliğini güçlendirmesi kayıt altına alınıyor. Siber güvenlik alanındaki işbirliğinin artırılması, uyumlu ve tamamlayıcı savunma kapasiteleri geliştirme, daha güçlü savunma endüstrisi ve daha kapsamlı savunma alanında araştırma yapılması hedefleniyor. 2017 ve 2018 yıllarında hibrit dahil birçok alanda koordineli tatbikatlar yapılmasına hız verilmesi ile güney ve doğudaki ortakların savunmalarını güçlendirilmesine yönelik kapasite oluşturulması karar bağlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :