Nasreddin hoca şenlikleri yapıldı! Hoca "Aşının formülü bende" dedi

Nasreddin hoca şenlikleri yapıldı! Hoca "Aşının formülü bende" dedi

61. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği, temsili Nasreddin Hoca Şoray Uzun’un Akşehir Çayı’nda oluşturulan platformda maya çalmasıyla başladı. Hoca eşeğine ters binerek kortej eşliğinde Nasreddin Hoca Meydanı'na yürüdü.

Bu yıl 61’ıncısı düzenlenen şenlik, temsili Nasreddin Hoca Şoray Uzun’un protokol tarafından programa davet edilmesiyle başladı.

Konya Akşehir'de düzenlenen şenlikte Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden çıkan, temsili hoca burada yaptığı konuşma yaptı, “Lütfen beni senede bir hatırlamayınız, her zaman hatırlayınız, güzellikle, muhabbetle, hoşgörüyle hatırlayınız.

Aranızdan selamı eksik etmeyiniz, o bizi biraz daha birbirimize yaklaştıracaktır. İnşallah dolar 1 lira olacak. Akşehirspor Süper Lig'e çıkacak. Nasreddin Hoca Üniversitesi kurulacak. Bu meydanda üniversite sınavına giren kim varsa sınavı kazanacak.

Bu meydanda evlenmek isteyen kim varsa evlenecek. Kaynana dilinden çeken gelinler varsa o dilden kurtulacak” diyerek temennilerini sıraladıktan sonra eşeğine ters binerek kortej eşliğinde Nasreddin Hoca Meydanı'na yürüdü. Burada Akşehir Çayı'nda oluşturulan platform üzerinde maya çalma merasimi yapıldı. 

Nasreddin Hoca şeker yerine maske ve dezenfektan dağıttı

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden çıkan temsili Nasreddin Hoca, burada da maske, mesafe, temizlik uyarısında bulundu. Hoca eşeğine ters binerek kortej eşliğinde Nasreddin Hoca Meydanı'na yürüdü. Hoca, bu yıl şeker yerine maske ve dezenfektan dağıttı.

TEMSİLİ NASREDDİN HOCA: MAYANIN ASLI AKŞEHİR’DİR 

İlk olarak yoğurt mayalayan temsili Nasreddin Hoca Şoray Uzun,  kendisinin 6 kuşak öncesinden Akşehirli olduğunu, dedelerinin buradan Bulgaristan’a göç ettiklerini, orada Ruşçuk sancağında Hoca Nasreddin köyü adı altında bir köy kurduklarını belirterek, 6 kuşak sonra ünlü bir Akşehirlinin Nasreddin Hoca’yı canlandırdığını ifade etti.

Temsili Hoca Uzun, “Hoca Sivrihisar’da doğmuştur ama özbeöz Akşehirlidir ve hep Akşehirli kalacaktır. İfadelerine yer verirken konuşmasına şöyle devam etti: “Her birinize bu salgın sürecinde göstermiş olduğunuz cesaretten dolayı tebrik ediyorum, sayınızın hiçbir önemi yok evinizden dışarıya çıkmayı göze almış kahramanlarımız var onlara teşekkür ediyorum.

Bu sene aşını formülü bende daha öncede bendeydi. Benim bu sene ikinci senem gölü mayalıyorum, mayaladıktan sonra dönüp arkamı gidiyorum, daha sonra ne olduğunu bilmiyorum. Ya Tutarsa diye atıyorum mayayı tutarda buradaki yoğurdu satarsanız bundan benim haberim olmazsa gönül koyarım. Burda kaçyüz binliralık yoğurt var, tuttuğunu düşünün sattığınızda ne kadar olacağını düşünün.

Aşının formülü Sağlık bakanımız ve bilim kurulu üyelerinin söylediği, Cumhurbaşkanımızında tamam son nokta dediği aşının formülü şudur; herkes aşının formülünü rahatlıkla uygulayabilir, Temizlik, Maske ve Mesafe bunları uygularsak Allah’ın izniyle virüs bizden gidecek. Akşehir’in il olmasını istiyor ahali bizde buna amin diyelim.

Ya Tutarsa Sağlık olsun güzellik olsun pandemi biran önce bitsin, evlerden çıkalım. Hanımların hoşuna gitmemiş  olabilir ama en azından 3,3,5 ay eşim nerde diye hiçbir hanım düşünmedi. Bir an önce Covid-19 bitsin, 20’si gelmesin 21’iyle hiç tanışmayalım, 22 dünyada var olmadan ortadan kalksın inşallah. Allah sağlık ve sıhhat versin gerisinin hiçbir önemi yok.

Sağlıklar dileyerek yoğurdu mayalıyorum.  dedi. Şoray Uzun Mayayı çaldıktan sonra son olarak “ Bazı yerlerde mayalar çalındığını duydum, Mayanın aslı burasıdır, başka yerlerde çalınan maya tutmaz. “ ifadelerine yer verdi. Temsili hocanın ardından  Milletvekili Orhan Erdem ve diğer protokol mensupları da yoğurt mayaladı.

Daha sonra Mayayı Konya Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Ak Parti, Konya İl Başkanı Hasan Angı, Ak Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, Mhp İlçe Başkanı Salih Akça, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Kaymakam Ahmet Sait Kurnaz ve Belediye Başkanı Salih Akkaya katıldı. Daha sonra temsili Nasreddin Hoca Şoray Uzun ile Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın meydanın yanındaki Akşehir Çayı'na temsili olarak maya çaldı.

Maya çalma programının ardından Nasreddin Hoca Meydanı'ndaki şenlik açılış törenine geçildi. 
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ise konuşmasında, Nasreddin Hoca Anadolu insanının bir aynası olduğunu belirtti. Akkaya, “Nasreddin Hocamız, Anadolu’da Akşehir’de yaşamış, o dillerden dillere aktarılan fıkraları, Akşehir’de söylemiş, Akşehir’de vefat etmiş ve türbesi de Akşehir’dedir. Nasreddin Hoca'nın torunları olarak 5-10 Temmuz tarihlerinde 61 yıldır Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği düzenliyoruz” dedi. Başkan Akkaya, bu sene Covid-19 nedeniyle şenliklerin buruk geçeceğini Arabada Sinema, Lazer Gösterisi ve sergilerin düzenleneceğini belirtti. 


MİLLETVEKİLİ ERDEM: AKŞEHİR HOCASINA SAHİP ÇIKIYOR 

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Nasreddin Hoca’nın ülkemiz, kültürümüz için değerli olduğunu belirterek, “Şenliklerimiz bu yıl pandeminin gölgesinde geçecek. Birçok yerlerde programlar iptal ediliyor. Nasreddin Hoca Anma Etkinlikleri de bugün sembolik olarak gerçekleştiriliyor.

Geçen yılda hocamızı canlandıran çokta yakışan Şoray Uzun bey kendisine çok teşekkür ediyoruz. Birçok programda Anadolu insanını yansıtan rolleriyle zaten gönüllerde taht kurmuş, en sonda Seksenlerdeki aktif rolüyle önemli rolüylede mesajlarını veren değerli hocamıza teşekkür ediyoruz.

Belki birçok il festival ne demek bilmezken hocasına sahip çıkarak bu etkinliği yapmaktadır. Konya’mız Mevlana Hazretlerinin hoşgörü ikliminde, Akşehir’imizde mizahı ile öndedir.

Gerçekten yaşadığı yüzyılda ilmiyle bozulan Anadolu’yu düzeltmeye çalışırken Nasreddin Hoca bunu kısa yoldan mizah ile yapmıştır. Her yıl bütün okullarda Nasreddin Hoca fıkraları yarışması yapıyoruz. Ve finalini de burada gerçekleştiriyoruz. Akşehir’imiz çok büyük etkinliklere layık" şeklinde konuştu.

Törende son olarak kürsüye gelen temsili hoca Şoray Uzun da, “Temsili de olsa Nasreddin Hoca görevi. Benim atalarım da 1850’li yıllarda dedem Hoca Nasrettin köyünü kurar. Şu andaki adı Nasreddin Hoca köyü. Ben de Nasrettin Hoca’nın torunlarından biriyim.

Hayatımın en özel, en gururlu anlarından bir tanesi. Yaşı hiç önemli değil, ellerinden öpüyorum. Bu göle maya çalma meselesinin iki sebebi var. Demek ki Hoca Nasrettin değil de eşi rahmetli göle maya çalmış olsaydı gerçekten hanım eli değmiş olacaktı. Göle maya çalmak bir umuttur, umut da olmayacak şeyi oldurur.

En zorda olan Allah’ın izniyle geçmek üzeredir. Göle maya çalmaya devam edin.Sosyal Medyada Akşehir Belediyesini takip ediyoruz, Hanım iki gün önce dediki Seksenler ekibine Akşehir’den Kiraz gelmiş dedi, bende dedimki Sanane; ama Akşehir Belediyesi göndermiş dedi o zaman dedim banane Başkana dedimki Kiraz göndermişsiniz Sende Haklısın dedi.

Bende Yahya Beye dedim bana gönderirmisiniz Hocam Katılım ücretini almadım bindiğin dalı kesiyorsun dedi.” Bu sene ilk defa şeker ve hediye yerine maske ve dezenfektan dağıtımı gerçekleştirdik. diye konuştu.Konuşmaların ardından Temsili Nasreddin Hoca Şoray Uzun’a ‘Altın eşek Nasrettin Hoca ödülü’ verildi.  Tören hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

009-2020-07-05-bld-8693-05-07-20.jpg

008-2020-07-05-bld-8677-05-07-20.jpg

004-2020-07-05-bld-8857-05-07-20.jpg

Etiketler :