Naci Görür açıkladı: Deprem riskinin en yüksek olduğu bölge ve şehirler

Naci Görür açıkladı: Deprem riskinin en yüksek olduğu bölge ve şehirler

Depremin ikinci yıl dönümünde Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, NTV ekranlarında kritik açıklamalarda bulundu.

Türkiye, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremle sarsıldı. 11 ili etkileyen bu felakette 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi yaralandı. Depremin ikinci yıl dönümünde Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, NTV ekranlarında kritik açıklamalarda bulundu. Görür, bu depremlerin beklenen bir olay olduğunu vurgulayarak, "Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk." dedi.

Deprem Dirençli Kentler İçin Uyarı

Naci Görür, "Son iki yılda neler değişti?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Yıkılanları tamir etmek için çok şey yaptık, ancak eski duruma dönmek bizi kurtarmaz. Asıl hedefimiz, kentlerimizin depremde yıkılmaması ve günlük hayatın etkilenmemesi olmalı. İki yılda yapılanlar, sadece yara sarma seviyesinde kalmış durumda."

Depreme dayanıklı kentler oluşturmanın şart olduğunu belirten Görür, Japonya, Tayvan, Çin ve ABD gibi ülkelerin bu konuda başarılı örnekler sunduğuna dikkat çekti.

"Türkiye Bir Deprem Ülkesi"

Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin deprem gerçeğini kabullenmesi gerektiğini belirterek, "Burada az deprem var, burada çok var diyerek bölgeleri sınırlandırmak yanlış. Türkiye bir deprem ülkesi ve her an, her yerde büyük bir deprem olabilir." dedi.

Deprem Riski En Yüksek İller Hangileri?

Naci Görür, en riskli fay hatları ve deprem beklenen bölgelerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

  • Erzincan - Bingöl Karlıova - Tunceli: Yedisu fayı bölgesinde son büyük depremin 1790'larda meydana geldiğini belirten Görür, "Bu fay, ortalama 250 yılda bir büyük deprem üretiyor ve bu süre doldu. 2030'lara kadar burada büyük bir deprem olma ihtimali yüksek." dedi.

  • Bingöl Karlıova - Bingöl Göynük: 1860'lı yıllarda meydana gelen bir depremin ardından bu bölgenin şu ana kadar kırılmadığına dikkat çekti.

  • Adıyaman - Siirt - Diyarbakır - Hakkari: Doğu Anadolu fayının kırılmasına rağmen, Bitlis Zagros kenet kuşağının henüz büyük bir deprem üretmediğini belirten Görür, bu bölgelerde de riskin arttığını dile getirdi.

Marmara Depremi Kaçınılmaz

Marmara Bölgesi'nde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirten Görür, şu uyarıda bulundu:

"Bütün veriler, Marmara Denizi'nde 7'den büyük bir deprem olacağını gösteriyor. 1999'dan itibaren 30 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimali yüzde 47 olarak hesaplanıyor. Bu risk çok büyük ve bölgeyi derhal depreme hazırlamalıyız."

Depreme Hazırlık Bakanlığı Kurulmalı

Naci Görür, özellikle Marmara Bölgesi'nde yapı stokunun yüzde 60'ının deprem dirençli olmadığını belirterek, "Bölge çökerse, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığı da tehlikeye girer. Bu, gerçek bir beka meselesidir. Depreme hazırlık için 24 saat çalışan bir bakanlık kurulmalı." dedi.

Görür, "Eğer 20 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde çalışırsak, bütün Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.