Myanmar'daki iki medresenin kapatılması

Myanmar'daki iki medresenin kapatılması

YANGON (AA) - Myanmar'ın en büyük kenti Yangon'daki Müslüman topluluk, Budist rahiplerin düzenlediği protestolar sonucu iki medresenin kapatılmasını protesto...

YANGON (AA) - Myanmar'ın en büyük kenti Yangon'daki Müslüman topluluk, Budist rahiplerin düzenlediği protestolar sonucu iki medresenin kapatılmasını protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi.

Kapatılan medreselerin birinin önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, ramazan ayında ibadet yeri sıkıntısı çektiklerini belirterek, geçici kapatıldığı açıklanan medreselerin hala kapalı olmasını protesto etti.

Medrese Başkanı Tin Shwe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel yetkililerin herhangi bir gerekçe göstermeden bölgedeki diğer altı okulda da ibadet etmeyi yasakladığına işaret ederek, "Yetkililerden ramazan ayında bu okullarda ibadet etmek için izin istedik ama talebimiz cevapsız kaldı." dedi.

Yasak nedeniyle Müslümanların evlerinde ve iş yerlerinde namaz kıldıklarına, en yakın caminin ise 45 dakika yürüme mesafesinde olduğuna değinen Tin Shwe, "Bilhassa ramazan ayında ibadetler böyle yerine getirilmez." ifadelerini kullandı.

Protestoya katılan 32 yaşındaki Min Naung da küçüklüğünden beri okullarda ibadet edildiğini dile getirerek, "Müslümanlar ramazanda okullarda toplanmayı ilk kez talep etmiyor. Bu karar bizi şoka uğrattı." diye konuştu.

Yangon'da geçen ay iki medresenin yakınlarında toplanan çok sayıda Budist rahip ve yandaşları, düzenledikleri protestolarda yerel yetkililerden medreselerin kapatılması talep etmişti.

Gösteriler, polisin binaların kaçak inşa edildiğini savunan protestoculara medrese binalarının girişine zincir vurmalarına izin vermesiyle sona ermişti.

Ülkede Müslüman azınlığın yoğun yaşadığı Arakan eyaletin kasım ayında sınır bölgesindeki kontrol noktalarına yapılan eş zamanlı saldırıların ardından güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlarda, sivil halka yönelik tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar gibi hak ihlalleri uluslararası raporlara yansımıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :