Myanmar'da Suu Çii iki bakanlık görevini bıraktı

Myanmar'da Suu Çii iki bakanlık görevini bıraktı

YANGON (AA) - Myanmar'da yeni kabinede dışişleri, enerji, eğitim ve devlet başkanlığından sorumlu devlet bakanı olarak görev alan Ulusal Demokrasi Birliği'nin...

YANGON (AA) - Myanmar'da yeni kabinede dışişleri, enerji, eğitim ve devlet başkanlığından sorumlu devlet bakanı olarak görev alan Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) lideri Aung San Suu Çii, iki görevini bıraktı.

Parlamento üst kanadının, "devlet başkanlığı danışmanı" olarak atanmasına dair hükümet kararını onaylamasının ardından Suu Çii, eğitim ve enerji bakanlıklarından ayrıldı. Suu Çii'nin, dışişleri ve devlet başkanlığından sorumlu devlet bakanı görevlerini sürdüreceği belirtildi.

Suu Çii'nin istifası üzerine yeni Devlet Başkanı U Htin Kyaw, eğitim bakanlığı için Myo Thein Gyi'yi, elektrik ve enerji bakanlığı için de Pyae Myint Htun'u aday gösterdi.

Adayların gelecek günlerde NLD'nin çoğunlukta olduğu parlamentoda oylanacağı bildirildi.

Suu Çii, "devlet Başkanlığı danışmanlığı" göreviyle ülkede başbakan benzeri bir rol üstlenecek.

Suu Çii, ülkede en yüksek otorite olarak kabul edilen Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmişti.

Myanmar'da 8 Kasım 2015'teki seçimleri büyük bir farkla kazanan NLD lideri Suu Çii, anayasanın birinci derece yakınları yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü dolayısıyla devlet başkanlığına aday olamamıştı. NLD, devlet başkanlığı için Suu Çii'nin çocukluk arkadaşlarından U Htin ile Henry Van Thio'yu aday göstermişti. U Htin, parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı olmaya hak kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler