Myanmar'da Pakistanlı vaizlere sınır dışı kararı

Myanmar'da Pakistanlı vaizlere sınır dışı kararı

Vaaz verdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan Pakistanlı Müslüman vaizlere para cezası verildi, cezayı ödeyen vaizlerin daha sonra ülkeyi terk etmeleri istendi

YANGON (AA) - Myanmar'da bir camide vaaz veren Pakistanlı Müslüman baba ve oğul için sınır dışı kararı verildi.

Myanmar İslami Dini İşler Konseyi Genel Sekreteri Tin Maung Than, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen haftayı gözaltında geçiren baba oğulun 85'er dolar para cezasını ödedikten sonra polis eşliğinde kaldıkları otele gittiklerini ancak akşama kadar ülkeyi terk etmeleri istendiğini söyledi.

Than, Yangon kentindeki camileri ziyaret eden 63 yaşındaki Amed Zülfikar ile oğlu 29 yaşındaki Amed Seyfullah ile ilgili olarak "Camide barış ve din hakkında konuştular, ceza alıp sınır dışı edildiler. Utanç verici. Onlar Müslüman. Bu yüzden de camileri ziyaret ediyorlar. Myanmar Müslümanlarıyla birlikte namaz kıldılar ve istendiği için vaaz verdiler." dedi.

Din İşleri ve Kültür Bakanlığı'ndan bir yetkilinin Konsey'den baba oğulun camileri ziyaretine engel olmasını istediğini belirten Than, ülkede vaaz vermek için herhangi resmi bir izne gerek olmadığını kaydetti. Bunun Müslümanların hakkı olduğuna dikkati çeken Than, talebi baskı olarak niteledi.

Myanmar'da, haziran ayında aşırı radikal Budistler, ülkenin güneyindeki Bago bölgesinde, Müslümanlara ait bir camiyi, okulu, konutu ve inşaat halinde bir binayı tahrip etmiş, ülkenin kuzeyinde bir camiyi de ateşe vermişlerdi. Saldırıların, Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan dramatik olayları tekrar alevlendireceği endişesi ortaya çıkmıştı.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :