Myanmar'da Kaçin eyaletindeki çatışmalar

Myanmar'da Kaçin eyaletindeki çatışmalar

Ordu güçleri ile ayrılıkçı gerillalar arasındaki çatışmalar yüzünden yerli Hristiyan Kaçin etnik topluluğuna mensup 2 bine yakın sivil, çevredeki ormanlarda mahsur kaldı

BANGKOK (AA) - Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde ordu güçleriyle ayrılıkçı gerillalar arasındaki çatışmalar yüzünden yerli Hristiyan Kaçin etnik topluluğuna mensup 2 bine yakın sivilin bölgede mahsur kaldığı bildirildi.

Yerel Baptist Kilisesi Papazı Mun Dan, çatışmaların yaşandığı Tanai bölgesinde aralarında hamile ve yaşlıların bulunduğu 2 bine yakın Kaçin sivilin çevredeki ormanlara sığındığını belirtti. Dan, Myanmar ordusunun ablukası nedeniyle bölgeyi terk edemeyen sivillerin "acil ilaç ve gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu" ifade etti.

Sivillerin bölgede her gün yağan yağmur altında sığınacak yerleri olmadığını vurgulayan Dan, hastaların acil tedavi beklediğini söyledi.

Bu arada Kaçin Eyaleti Kadın Ağı adlı sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Awng Ja, sivillerin bölgeden çıkarılması için eyalet başbakanına yaptıkları başvuruya olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. Ja, "Ormanda mahsur kalan kritik durumdaki sivillerin kurtarılması için izin istedik. Fakat eyalet başbakanı bize ordunun izni olmadan bölgeye giremeyeceğimizi söyledi." diye konuştu.

İnsan hakları ve yardım örgütleri Myanmar ordusunun bölgedeki çatışmalar nedeniyle yurtlarından olan 100 bin kişiye insani yardım ulaştırılmasına engel çıkarmasından şikayetçi. Hükümet, Birleşmiş Milletler ve diğer insani yardım örgütlerinin bölgeye ulaşımını tamamen engellemiş durumda.

Bölgede kendisine Kaçin Bağımsızlık Ordusu adını veren ayrılıkçı gerillalar ile Myanmar ordusu arasında yaşanan şiddetli çatışmalar 11 Nisan'dan bu yana devam ediyor. Kaçin Bağımsızlık Örgütü sözcüsü Nwa Bu, ordunun topçu ateşi ve hava saldırılarında 3 sivilin hayatını kaybettiğinin iddia etti.

Kaçin Bağımsızlık Ordusu, ülkenin kuzeyindeki Hristiyan inancına mensup etnik Kaçin halkının hakları ve özerklik için on yıllardır mücadele yürütüyor. Kaçin isyancılar ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar 17 yıl süren ateşkesin ardından 2011 yılında yeniden başlamıştı. Çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetti, 100 binden fazlası yurtlarından edildi.

Myanmar ordusu ülkenin farklı bölgelerinde etnik azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirilere hedef oluyor. Birleşmiş Milletler, ordu güçlerinin Arakan eyaletinde 700 binden fazla Müslüman Rohingya'nın komşu Bangladeş'e sığınmasına yol açan operasyonlarını "etnik temizlik" olarak tanımlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :