Myanmar'da devlet başkanının seçilmesi

Myanmar'da devlet başkanının seçilmesi

Parlamentonun her iki kanadında da yapılan oylamada ordu destekli USDP'nin adayları devre dışı kaldı

YANGON (AA) - Myanmar'da parlamentonun iki kanadı da devlet başkanı adayı olarak 8 Kasım'da düzenlenen seçimleri büyük farkla kazanan Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) adaylarını belirledi.

Parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada, NLD'nin adayı Htin Kyaw ve ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin (USDP) adayı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Sai Mauk Khan yarıştı. NLD lideri Aung San Suu Çii'nin sağ kolu olarak bilinen Kyaw parlamenterlerin oylarının yüzde 85'ini alarak alt kanadın devlet başkanı adayı oldu.

NLD'nin parlamentonun üst kanadında gösterdiği aday etnik Chin Hristiyan milletvekili Henry Van Thio da USDP'nin adayı eski parlamento sözcüsü Khing Aung Myint'e karşı adaylık yarışını kazandı.

NLD'den Min Thu, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Htin Kyaw'ın devlet başkanı seçileceğine inandığını söyledi. Thu, "Kyaw, uluslararası toplumla iyi ilgileniyor ve de Suu Çii'nin güvenilir sağ kolu" dedi.

USDP adaylarının devre dışı kalmasıyla, NLD adayları devlet başkanlığı için ordunun açıklayacağı adaya karşı yarışacak. Gelecek hafta parlamentonun her iki kanadının da katılacağı ortak oylamada devlet başkanı belirlenecek. Oylamada en yüksek oyu alan aday devlet başkanı olurken, düşük oy alan adaylar devlet başkanı yardımcısı olacak.

Myanmar devlet başkanının belirlenmesinin ardından yeni hükümetin 1 Nisan'da iktidarı devralması bekleniyor.

NLD lideri Suu Çii, seçimi kazanmasına karşın, anayasanın meşru çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü nedeniyle devlet başkanlığına aday olamamıştı. Söz konusu hükmün, oğulları İngiltere vatandaşı olan Suu Çii'nin başkan olmasını engellemek üzere kabul edildiğine inanılıyor. Suu Çii, partisinin seçimi kazanmasının ardından kendisinin konumunun devlet başkanı üzerinde olacağını söylemişti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :