Myanmar'da Arakanlı Müslümanların vatandaşlık sorunu

Myanmar'da Arakanlı Müslümanların vatandaşlık sorunu

Parlamento, Arakanlı Müslümanların "Bengali" olarak vatandaşlıklarının onaylanması önerisini reddetti

YANGON (AA) - Myanmar parlamentosu, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) "Bengali Müslüman" olarak vatandaşlık verilmesiyle ilgili öneriyi kabul etmedi.

Myanmar resmi basında yer alan haberlere göre, parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada Arakan eyaletinde ve diğer bölgelerdeki Müslümanlara "Bengalli Müslüman olarak vatandaşlık statüsü" verilmesi önerisi, 154'e karşı 228 oy ile reddedildi.

Öneriyi parlamentoya sunan Arakan Ulusal Partisi'nin (ANP) milletvekili Khin Saw Wai, AA muhabirine konuya dair yaptığı açıklamada, hükümetin ve parlamentonun konuyu ulusal bir mesele olarak ele almasını gerektiğini söyledi.

Arakan eyaletinin birçok kısmında kimliği olmayan çok sayıda kişi bulunduğunu belirten Khin Saw, "Kimin vatandaş kimin kaçak göçmen olduğunu bilmeden hükümet ulusal güvenliği ve hukukun egemenliğini nasıl sağlayacak?" dedi.

Eyaletten bir diğer milletvekili Pe Than da parlamentonun söz konusu öneriyi reddetmesinin hukukun üstünlüğünü sağlamayı güçleştireceğini kaydetti.

Than, "Hükümet, kanun namına sahipsiz arazilerde gecekondularda yaşayan kendi vatandaşlarını tahliye etti. Şimdi de Bengalilerin bulundukları kamplarda vatandaşlık denetimi yapmama mazeretleri komik" ifadelerini kullandı.

Söz konusu öneri ile çoğunluğunu Rohingyaların oluşturduğu ülkedeki Müslümanlara "Bengali" olarak vatandaşlık statüsü verilmesi istenmişti. Öneriyi sunanlar, hükümetin "Rohingya" ifadesini hiçbir zaman kabul etmeyeceğini, bu nedenle yasa geçerse "Bengali" olarak vatandaşlık statüsü kazanan Müslümanların bulundukları kamplardan çıkarak ülke içinde özgürce hareket edebileceğini savunuyordu.

Myanmar yönetimi, Haziran 2014'te başlatılan benzer bir projeyi, Arakanlı Müslümanların kendilerini "Bengali" olarak tanımlamayı reddedip "Rohingya" olarak tanımlaması nedeniyle Şubat 2015'te durdurmuştu.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Rohingyaların Myanmar'daki dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :