Myanmar'da Arakanlı Müslümanların durumu

Myanmar'da Arakanlı Müslümanların durumu

Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Su Çi:- "Müslümanlar 'Bengalli' ifadesine ne kadar karşı çıkıyorsa, Arakanlılar da 'Rohingya' ifadesine o kadar karşı çıkıyor"

YANGON (AA) – Myanmar'da Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi, uluslararası toplumdan, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde bulunan ve zulüm gören Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) meselesini çözmek için zaman istedi.

İktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) lideri Su Çi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile başkent Nay Pyi Taw'da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Su Çi, "Rohingya" ve "Bengalli" ifadelerinin meseleye barışçıl ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasını zorlaştırdığını ifade ederek, "Müslümanlar 'Bengalli' ifadesine ne kadar karşı çıkıyorsa, Arakanlılar da 'Rohingya' ifadesine o kadar karşı çıkıyor." dedi.

Meselenin iki taraf için de birçok siyasi ve duygusal sonuçları olduğunu belirten Su Çi, uluslararası kamuoyundan bu sorunun çözümü için kendilerine zaman vermesini istediklerini kaydetti.

Su Çi, "Tek istediğimiz karşı karşıya olduğumuz zorlukları görmeleri ve bize yeterli zaman tanımaları." diye konuştu.

Nobel ödüllü Su Çi, Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımlanan Rohingyaların ülkesinde gördüğü zulüm meselesinde sessiz kaldığı için eleştiriliyor.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı, mayıs ayı başında ABD Büyükelçiliğine, "Rohingya" ifadesini kullanmaktan kaçınmasını tavsiye etmişti. ABD Büyükelçiliği, "Rohingya" ifadesini, 19 Nisan'da Arakan eyaletinde meydana gelen bir tekne kazasında hayatını kaybedenler için yayımladığı başsağlığı mesajında kullanmıştı. Radikal Budistler, olayın hemen ardından Yangon'daki ABD Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemişti.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :