Myanmar'da "Arakanlı Müslüman toplumu" tartışması

Myanmar'da "Arakanlı Müslüman toplumu" tartışması

"Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesine tepki gösteren radikal milliyetçi Budistler sokaklara döküldü

YANGON (AA) - Myanmar'da hükümetin Rohingyalar için önerdiği "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesine tepki gösteren radikal milliyetçi Budistler, protesto gösterisi düzenledi.

Aralarında rahiplerin de olduğu radikal milliyetçi Budistler, Arakan eyaletinin başkenti Sittwe ve 17 şehirde yaptıkları gösterilerde, "Bengali Bengali'dir, Rohingya Rohingya'dır" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteriyi organize eden Çav Yin, Gwa şehrindeki protestoda yaptığı konuşmada, "Bu yasa dışı göçmenlere 'Bengali' demeye devam edeceğiz. 'Arakan eyaletindeki Budist topluluk' ifadesini de kullanmayacağız. Bizler etnik Rohingyalarız ve kendimize etnik Rohingya diyeceğiz." dedi.

Hükümetin, Arakanlı Müslümanlara "Bengali" demesi gerektiğini savunan Çav, aksi takdirde Rohingya ırkının yok olacağını ileri sürdü.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ve BM Myanmar İnsan Hakları Raportörü Yanghee Lee, Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu görüşmek üzere geçen ay bir araya gelmişti. BM'nin eylül ayındaki 71'inci genel kuruluna sunulacak bir rapor hazırlamak için Myanmar'da bulunan Lee'nin, Suu Çii ile yaptığı toplantıda ağırlıklı olarak Arakanlı Müslümanlar konusu ele alınmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aung Lin, toplantının ardından hükümetin Arakanlı Müslümanlar için "Rohingya ya da Bengali" ifadeleri yerine "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini tercih ettiğini açıklamıştı.

Ülkenin batısında Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Rohingyaların bu ülkedeki dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. Birleşmiş Milletler'e göre yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyordu.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :