Müzisyenler çalıştayda buluştu

Müzisyenler çalıştayda buluştu

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Avrupa Birliği projesi kapsamında gerçekleştirilen "Müzik Çalıştayı", müzisyenlerin yanı sıra müzikle ilgili uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla başladı

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, müzisyenlerin yanı sıra müzikle ilgili uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla "Müzik Çalıştayı" düzenlendi.

"Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Olarak Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi" isimli Avrupa Birliği projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştay, Beyoğlu'ndaki İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nda (İKSV) başladı.

Çalıştayda açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Meslek Birlikleri Daire Başkanı Bilge Kılıç Çakır, projenin 2016 yılında hayata geçirildiğini söyledi.

Çakır, 18 ayda tamamlanması planlanan projeye ilişkin bilgi vererek, "Projenin temel hedefi; Türkiye'deki telif haklarını güçlendirmek. Telif haklarının birçok ayağı var; yargı, meslek birlikleri, uygulamacılar gibi... Sektör güçlenirken telif haklarıyla ilgili bazı sorunlar oluyor, sözleşmelerde eksiklikler oluyor. Bu da sektörde bir şeyler üretecek insanların haklarının daha az temin edilmesine yol açıyor." ifadelerini kullandı.

Bu alanda bir sinerji oluşturma hedefinde olduklarını anlatan Çakır, ilerleyen dönemlerde telif haklarına ilişkin sektör bazında toplantılar düzenlemek istediklerini aktardı.

Çalıştayda "Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Kalkınmanın Odağında Yer Alan Yaratıcı Endüstriler" başlıklı sunum yapan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Telif Hakkı Bölümü Müdür Yardımcısı Dimiter Gantchev ise örgüt olarak çok farklı ülkelerden kreatif ekonomilerin ölçülmesi konusunda çok sayıda teklif aldıklarını söyledi.

Kreatif çalışmaların ekonomiye olumlu katkılarını anlatan Gantchev, "Devletler, hükümetler, 'Kreatif çalışmalar kalkınmanın bir faktörü müdür?' diye öğrenmek istiyor. Sorunlara çözüm olur mu? Bazı problemler kreatif çalışmalarla çözülemez ancak kreatif çalışmalar her zaman pozitif bir gündem oluşturuyor. Telif haklarını kreatif ekonominin temeli olarak alıyoruz. Neden? Çünkü yaratıcılığı ölçmek çok zor." diye konuştu.

Fikri mülkiyetin tüm yatırımcılar için önemine vurgu yapan Gantchev, teknolojik gelişmelerle telif hakları konusunda da yeni kavramsal gelişmeler olduğunu dile getirdi.

Çalıştay, farklı ülkelerden gelen müzikle ilgili uluslararası kuruluş temsilcilerinin sunumlarıyla gün boyu devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler