Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Eski Irak milletvekili Mahmud:- "Musul halkı DEAŞ'ın bıçağı ile koalisyonun rastgele hava saldırıları arasında kaldı. DEAŞ sivilleri canlı kalkan olarak kullanılıyor"- "Türkiye bölgedeki hassasiyetleri gözetmek ve mezhep çatışmasını önlemek için operasyon

İSTANBUL (AA) - MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Eski Irak milletvekili Ömer Abdussettar Mahmud, Musul'da sivillerin zarar görmesinden endişesini dile getirirken, Fırat Kalkanı'nda olduğu gibi terör hedeflerine nokta operasyonlar gerçekleştiren Türkiye'ye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bölgedeki gelişmelerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Mahmud, Musul operasyonunda en çok dikkat edilmesi gereken konunun sivillerin korunması olduğunu söyledi.

"Musul halkı şu an DEAŞ'ın bıçağı ile koalisyonun noktasal olmayan rastgele hava saldırıları arasında kaldı. DEAŞ sivilleri canlı kalkan olarak kullanılıyor." diyen Mahmud, Musul'da bir katliam yaşanmasından endişe ettiğini aktardı.

Mahmud, "Savaşa katılanlar çok fazla. Şii Haşdi Şabi ile Peşmerge, Bağdat ile Erbil ve koalisyona katılan 63 devlet nasıl ittifak ediyor? Sivilleri kimin öldürdüğü belli olmayacak. Sivillerin katliama uğramasından endişe ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sivillerin korunması için Türkiye'ye ihtiyaç olduğunu belirten Mahmud, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek amacıyla Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda sivil kayıplar olmaması için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör hedeflerine nokta operasyonlar yaptığını hatırlattı.

Musul halkının da Türkiye'nin operasyona dahil olmasını beklediğini dile getiren Mahmud, "Fırat Kalkanı Operasyonu gibi Ninova'da da Dicle Kalkanı'nı görmek isterim. Çünkü Fırat ve Dicle bir paranın iki yüzü gibidir. Musul aşiretleri günler önce Türkiye'nin Musul'da rol oynamasını memnuniyetle karşıladı." dedi.

Halkın güven duyabileceği unsurlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Mahmud, şöyle devam etti:

"Enbar ve Ninova halkı, 2007'de El-Kaide'yi Irak'tan attı. Şimdi de yardım edildiği ve güven bağı kurulduğu zaman DEAŞ'ı da atmaya hazırlar. Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin eğittiği Musul halkından oluşan Ninova Muhafızları'nın operasyona katılacağını söyledi. Ninova Muhafızları ile Musul halkı arasında bir bağ var. Size güvenirler ve DEAŞ'ın hedef alınması mümkün olur. Türkiye ve Ninova Muhafızları hatta Peşmerge güçleri Ninova halkının hassasiyetlerine göre hareket etmeye en çok muktedir olan güçlerdir."

- "Türkiye mezhep çatışmasını önlemek istiyor"

Eski Irak milletvekili Mahmud, bölgedeki mezhep çatışması tehlikesine de dikkati çekti. Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin önceki ihlallerini hatırlatan Mahmud, "Felluce'de olanlar bir prova olarak nitelendirilebilir. Haşdi Şabi'nin Musul çevresinde olduğu da söyleniyor. İranlı milislerin Haşdi Şabi ile DEAŞ arasındaki oyunun devamı için Irak'ta mezhep ateşini körükleme gibi siyasi bir hedefi var." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye bölgedeki hassasiyetleri gözetmek ve mezhep çatışmasını önlemek için operasyonda yer alma konusunda kararlı davranıyor." diyen Mahmud, Ankara'nın önünde, "Irak'ın parçalanmasına engel olmak, PKK'yı bölgeden çıkarmak, milislerin etkinliğini durdurmak ve Türkmenleri korumak" şeklinde 4 hedef olduğunu söyledi.

Aynı hedeflerin Irak halkı için de geçerli olduğunu belirten Mahmud, Sünniler, Şiiler, Kürtler veya Türkmenlerin Irak'ın bölünmesini, dine veya milliyetçiliğe dayalı yönetimleri ve milisleri istemediklerini vurguladı.
Mahmud, "Iraklılar 2003'ten beri vatansızlar, devletsizler ve milli birlikten yoksunlar. Biz Iraklılar, tek vatan istiyoruz. Türkiye'nin Irak'a gözlerini, kulaklarını ve aklını geri kazandırmasını istiyoruz çünkü Irak an itibari ile bunlardan yoksun. Bu, tarihi bir görevdir ve bunu sadece insanlar değil melekler de yazacaktır." dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin son dönemdeki Türkiye karşıtı tutumunu da eleştiren Mahmud, "ABD belki zarar görmüyor ama Türkiye terör örgütlerinden (PKK ve DEAŞ) doğrudan etkileniyor. Peki ne yapsın? Bölgede güvenliğini sağlamak için İbadi'den izin mi istesin? İbadi daha kendisini koruyamıyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler