Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Türkiye'nin eski Musul Başkonsolosu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:"Musul politikasının sadece göçe indirgenmemesi gerekir, bu yanlış olur. Türkiye'nin o bölgedeki gelişmelerin şekillenmesinde mutlaka yer alması lazım"- "Türkiye önemli bölgesel bir

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN / MEHMET TOSUN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, bölgede Türkiye'siz bir değişimin olamayacağını vurgulayarak, "Musul politikasının sadece göçe indirgenmemesi gerekir, bu yanlış olur. Türkiye'nin o bölgedeki gelişmelerin şekillenmesinde mutlaka yer alması lazım." dedi.

Türkiye'nin eski Musul Başkonsolosu olan Yılmaz, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin AA muhabirin sorularını yanıtladı.

"Operasyon başladığında ve daha önce planlandığında Türkiye'nin masada olmaması üzüntü verici ama ben inanıyorum ki bu sıkıntılar aşılacaktır." ifadesini kullanan Yılmaz, "Türkiye önemli bölgesel bir güç, siyasi iktidar politikasını gerçekçi bir zemine oturtursa, Bağdat'la siyasi bir anlayışa varırsa, İran ve ABD ile bu konuda birlikte çalışabilirse, Türkiye'siz bölgede büyük çaplı bir değişimin olması düşünülemez bile." değerlendirmesinde bulundu. Yılmaz, bunun için birkaç şart olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Birincisi, bu mezhepçilik söylemlerini bir an önce bırakmak gerekiyor. Bu Türkiye'ye ciddi zarar veriyor. Bu söylemle Musul'a yaklaşmamak lazım. Ortadoğu'ya yaklaşmamak lazım. İkinci konu da bizim gelişmelerde yer alabilmemiz için diplomasinin asgari gereklerini yapmamız, o ülkeleri egemenlikleri sakatlanmış olsa bile mevcut durumda, yine de onları muhatap alarak bir işi götürmemiz gerekir. Aksi takdirde devleti değil de onun yan unsurlarını, alt unsurlarını esas alarak, örneğin Barzani, örneğin başka şeyi esas alıp ilişki götürmenin sonuç vermeyeceğini Barzani'nin ilk gün açıkladığı, 'Benden değil, gidip Bağdat'tan izin alın.' açıklamasıyla görüşmüş olduk. Bizim uyarılarımızı dinleseydi hükümet, bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamayacaktı."

- "Bu konular hassastır, yarın başkaları da kullanır"

Kendisinin ve partisinin yaklaşık 8 aydır "Irak merkezi hükümetiyle bir koordinasyon yapın. Bu konular hassastır, yarın bunu başkaları da kullanır." dediğini aktaran Yılmaz, ancak hükümetin kendilerini dinlemediğini öne sürdü.

Öztürk Yılmaz, "Umarım bundan sonra dinlerler." temennisinde bulunarak, Musul'a yapılan operasyon nedeniyle yeni mülteci akınları yaşanabileceği iddialarını da değerlendirdi.

Şu anda Türkiye'nin Musul'la doğrudan bir bağlantısının kalmadığını iddia eden Yılmaz, arada bölgesel Kürt yönetiminin olduğunu hatırlattı.

Olayların ne yönde gelişeceğini kestirmenin zor olacağını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Her kesimin Musul konusundaki farklı yaklaşımlarda bir noktayı esas alması, gerçeğin tam anlaşılmasını engelliyor. Bütün perspektifleriyle gerçekçi bir analiz ortaya koyuyoruz ve ona ilişkin doğru adımın atılmasını öngörüyoruz. Türkiye'nin devrede olması gerekiyor. Bunun mutlaka olması gerekiyor. Musul politikasının sadece göçe indirgenmemesi gerekir, bu yanlış olur. Türkiye'nin o bölgedeki gelişmelerin şekillenmesinde mutlaka yer alması lazım."

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, eski Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin açıklamalarına dair de hükümete tavsiyede bulunarak, "Türkiye'nin Ortadoğu'da gücünü artırmak istiyorsanız, birinci olarak mezhepçilikten uzak durmak lazım. İkincisi ise mezhepçilikle özdeşleşen bir aileyi esas almamak gerekir. Herkesle mümkün mertebe daha kapsayıcı bir siyaset takip etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :