Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul kent merkezinin batı yakasından son 24 saatte yaklaşık 4 bin sivil güvenli bölgelere sevk edildi- Irak güvenlik güçleri kentin Devvase ve Dendan mahallelerinde kontrolü sağladı

MUSUL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinin batı yakasından son 24 saatte yaklaşık 4 bin sivil güvenli bölgelere sevk edildi.

Musul'un batı yakasının büyük bölümünü kuşatma altına alan Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri, DEAŞ militanlarının elinde tuttuğu mahallelerin iç kesimlerinde ilerlemeye devam ediyor.

Güvenlik güçleri tarafından kısa bir süre önce kurtarılan ancak sürekli bir şekilde DEAŞ'ın saldırılarına maruz kalan Tel er-Rumman ve Ed-Devvase mahallelerinde, yer yer çatışmalar ve bombalı araçlarla saldırı düzenleniyor.

Musul'un batı yakasında sabahın erken saatlerinde DEAŞ'a karşı saldırıya geçen güvenlik güçleri, hükümet binalarının çoğunlukla yer aldığı Devvase ile Ed-Dendan Mahallesi'nde büyük oranda kontrolü ele geçirdi.

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Irak güvenlik güçleri Devvase ve Dendan Mahallelerinde kontrolü sağladı. Çıkan çatışmalar sonucu bir çok militan öldürüldü." denildi.

Açıklamada, çatışmaların ardından kentteki valilik binası, merkez bankası ve Musul Müzesinin de emniyet güçleri tarafından geri alındığı aktarıldı.

Kentin ağır çatışmaların yaşandığı mahallelerinde mahsur kalan siviller ise emniyet güçlerinin talimatı olmadan evlerinden çıkıp, güvenli bölgelere geçemiyor. DEAŞ militanları ellerinde tuttukları yüksek binalardan dışarıda gördükleri herkese ateş açıp, sivillerin mahsur kalmasını ve onları bir kalkan olarak kullanmak istiyor.

- 4 bin sivil güvenli bölgelere sevk edildi

Irak ordusunda görevli Albay Esir Zehebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Güçlerimiz sürekli ilerleme kaydediyor. Kurtarılan mahallelerdeki sivilleri daha sonra güvenli bölgelere sevk ediyoruz." dedi.

Zehebi, "Son 24 saatte yaklaşık 4 bin sivili askeri araçlara bindirerek kamplara gönderdik." diye konuştu.

- "Annemi el arabasında taşıyorum"

Musul'un Tel er-Rumman Mahallesi'nden hasta annesi ve ailesiyle kaçan Mustafa Resul, yaklaşık 3 saat yürüdükten sonra güvenlik güçlerinin yer aldığı bölgeye ulaşabildiklerini söyledi.

Hasta annesine kimsenin yardım etmemesine ve ambulans gönderilmemesine tepki gösteren Resul, "Annemi el arabasında taşıyorum. Yaklaşık 2 buçuk yıldır çeşitli hastalıklarla mücadele ediyor. Hükümet yetkililerinin Musul'daki hastalar için en azından ambulans temin etmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

- "DEAŞ tarafından günlerce alıkonuldum"

Musul Hastanesi'nde doktor olduğunu belirten Vahid Fadıl da "DEAŞ kenti ele geçirdiği zaman, çalıştığım hastaneye gelip tüm doktor ve hemşireleri alıkoydu. Günlerce alıkonuldum. Örgüt bazı arkadaşlarımı alıkoyduktan sonra infaz etti." dedi.

Musul halkı ve özellikle bir doktor olarak çok zor günler geçirdiğini söyleyen Fadıl, örgütün gözünün, kentteki doktor ve hemşirelerin üzerinde olduğunu anlattı.

Eşinin de diş doktoru olduğunu kaydeden Fadıl, DEAŞ'ın çalışmasına izin vermediğini aktardı.

Fadıl, "Kurtuldum mutluyum ancak hayatımdan iki buçuk yıl gitti." dedi.

Musul-Bağdat karayolu üzerinde toplanan siviller, daha sonra askeri araçlara bindirilerek kentin güneyindeki Hammam el-Alil ve doğu yakasındaki Hazır ile Hasan Şam Çadır Kampı'na sevk edildi.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 19 Şubat'ta Musul kent merkezinin batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyonunun başladığını duyurmuştu.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, operasyonunun başladığı tarihten bu yana batı yakasından yaklaşık 57 bin sivilin evlerinden olduğunu bildirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :