Musullu hamile kadınların çatışmalardan kaçış hikayeleri

Musullu hamile kadınların çatışmalardan kaçış hikayeleri

Ailesi ve karnındaki bebeğiyle savaş ortamından kaçan Nur: - "Kurşun sesleri her yandan duyuluyordu. Hava saldırıları gökyüzünü aydınlatıyor, bomba seslerinden içimiz titriyordu. Hayatta kalabilmek için bazen bir elektrik direğinin, bazen geçtiğimiz sokak

NİNOVA (AA) - AHMED KASIM - Irak güçleri ile terör örgütü DEAŞ arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul'un batısından kaçmak için türlü zorluklara katlanan hamile kadınlar, daha doğmadan savaş, direniş ve mücadeleyle tanışan bebeklerini mülteci kamplarında veya kaçış yolunda dünyaya getiriyor.

Tehlikeli bir yolculuğun ardından kentin güneyindeki Hammam el-Alil mülteci kampına sığınmayı başaran bu kadınlar, yaşadıkları onca sıkıntıdan sonra kucaklarına aldıkları bebeklerine Hayat, Necat (Kurtuluş), İntisar (Zafer), Kifah (Mücadele), Emel (Umut), Tehaddi (Meydan okuma) ve Tahrir (Özgürlük) gibi isimler veriyor.

AA muhabirine Musul'un batısından kaçış hikayesini anlatan Ummu Nur, çatışmalar şiddetlenince güvenli bölgeye geçmek için eşi, 4 yaşındaki oğlu ve karnındaki bebeği ile zorlu bir yolculuğu göze almak durumunda kaldığını söyledi.

"Yağmurlu bir akşam vaktiydi. Eşim, hayatımız için endişe ediyordu, artık gitmemiz gerektiğini söyledi. Bir elimde birkaç parça elbise ve bazı gerekli eşyaları koyduğum bir valiz, diğer elimde kontrol noktasına yaklaştığımızda askerlere sivil olduğumuzu gösterebilmek için yanıma aldığım beyaz bayrak olduğu halde yola çıktık. Eşim de 4 yaşındaki oğlumuz Nur'u taşıyordu." diyen Ummu Nur, kamplumbağalar kadar yavaş ilerleyerek mahalleden çıktıklarını anlattı.

O zorlu geceyi anlatırken zorunlu kaçışı tekrar yaşayan Nur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurşun sesleri her yandan duyuluyordu. Hava saldırıları gökyüzünü aydınlatıyor, bomba seslerinden içimiz titriyordu. Hayatta kalabilmek için bazen bir elektrik direğinin, bazen geçtiğimiz sokaktaki bir arabanın arkasına saklanıyor, bazen de sırtımızı evlerin duvarlarına vererek ilerliyorduk. 8 aylık hamileydim. O halimle kaçmak çok zordu. Korku, açlık ve soğuk hava bu yolculuğu imkansız hale getiriyordu."

- "Biz masumuz. Karım hamile. Kurtarın bizi"

Karanlık ve dar sokaklar arasında geçen 3 saatlik zorlu bir yürüyüşün ardından DEAŞ mensubu 4 silahlı adamın önlerine çıktığını söyleyen Nur korku dolu o anı hatırlayarak sözlerine kısa bir müddet ara verdi. Ellerinin titremesine hakim olmaya çalışıp kendisini toparlayarak anlatmaya devam eden Nur, adamlardan birinin eşine nereye gittiklerini sorduğunu, eşinin ise doğum vaktinin geldiğini, kendisini annesinin evine ulaştırmaya çalıştığını söylediğini aktardı.

DEAŞ mensubunun eşine "Acele edin ve dikkatli olun. Askerler sadece 3 sokak ötemizde." dediğini ifade eden Nur, "Adamın sözlerini duyunca içimi bir sevinç kapladı. Yarım saat kadar daha yürüdük ve üzerinde Irak bayrağının olduğu askeri araçları gördük. Ben beyaz bayrağı çıkarıp sallamaya başladım. Eşim de 'Biz masumuz. Karım hamile. Kurtarın bizi' diye bağırmaya başladı. Daha sonra askerler bizi araçlarla oradan çıkardı." diye konuştu.

Hammam el-Alil Mülteci kampına yerleştirildikten 18 gün sonra doğum yapan Nur, bebeğine zorlu bir mücadelen sağ salim kurtulabildikleri için İntisar (Zafer) adını verdiklerini söyledi.

- Enkaz arasında doğum yaptı

Ummu Nur aynı kampta kaldığı Afra Cemil'in hikayesini dinlediğinde kendi haline şükrettiğini dile getirdi.

Kaçış yolunda doğum yapan bayan Cemil ise hava saldırılarının artması ve çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle Musul'un batısındaki evlerinden eşi, annesi, babası ve kardeşleriyle çıkmak zorunda kaldığını anlattı.

Cemil, "Korku dolu 5 saatlik bir yürüyüşün ardından sancılara engel olamaz hale geldim. Çığlığım herkesi durdurmuştu. Elini sıkı sıkıya tuttuğum eşime doğum vaktinin geldiğini söyledim. Ailem dehşete kapılmıştı. Kimsenin ne yapacağı hakkında bir fikri yoktu." ifadelerini kullandı.

Doğum sancıları içinde yarı baygın halde olduğunu, kendisini bir battaniyeye koyup yıkık bir evin enkazı arasına taşıdıklarını hissettiğini aktaran Cemil, herkesin elindeki kıyafetleri kendisine örtü yaptığını, yanına birçok kadının geldiğini, örtünün ardındakilerin ise dua etmekten başka bir şey yapamadığını belirtti.

Daha sonra bilincini tamamen kaybettiğini, yarım saatlik bir baygınlık halinin ardından sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getirdiğini öğrenen Cemil gözyaşlarına boğulduğunu dile getirdi.

Tahta bir el arabasına konularak Irak askerlerinin yanına götürüldüğünü, oradan da mülteci kampına ulaştırılıp sağlık ekiplerine teslim edildiğini anlatan Afra Cemil, oğluna "Kifah" (Mücadele) adını verdiklerini belirtti.

- Kampta yeni doğumlar bekleniyor

Hammam el-Alil Mülteci Kampı'ndaki sağlık yetkilisi Ömer el-Heyti ise yeni doğan 32 bebeğin, Musul'un batısından kaçan aileleriyle kampta yaşadığını söyledi.

Kampa gelen ailelere daha iyi hizmet verebilmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Heyti, kampta yakın zamanda gerçekleşecek yeni doğumlar beklediklerini kaydetti.

Özellikle yeni doğan bebekler için aşı tedarik etmeye çalıştıklarını aktaran Heyti, Musul'un güney ve doğusundaki mülteci kamplarında hijyenik ortamın iyi olmadığını, hava sıcaklıklarının 50 dereceye ulaştığı yaz mevsiminin yaklaşmasıyla salgın hastalıklardan korktuklarını ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :