Musul'daki Büyük Nuri Camisi'ne yapılan saldırıya tepkiler

Musul'daki Büyük Nuri Camisi'ne yapılan saldırıya tepkiler

UNESCO Genel Direktörü Bokova, Musul'daki Büyük Nuri Camisi'nin ve El Habda minaresinin yapılan saldırıyla imha edilmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti

PARİS (AA) - Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü İrina Bokova, Musul'daki Büyük Nuri Camisi'nin ve El Habda minaresinin yapılan saldırıyla imha edilmesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.

Bokova yaptığı yazılı açıklamada, cami ve minarenin Musul'daki en önemli ikonik alanlardan olduğuna işaret ederek, birkaç ay önce DEAŞ, cami ve minareyi hedef aldığında, Musul halkının alanı korumak için insan zinciri oluşturduğunu anımsattı.

Bokova, "Bu yeni yıkım, 3 milyonu ülkesinde yerinden edilen, 6,2 milyonu acil insani yardıma ihtiyaç duyan ve eşi görülmemiş bir insani trajedi yaşayan toplumun yaralarını derinleştirmiştir." ifadelerini kullandı.

Ekim 2016'da Musul saldırısı başlatıldığından beri 750-800 bin kişinin Musul'da yerinden olduğuna işaret eden Bokova, bunlardan birçoğunun bölgede sıkışıp kaldığını veya insan kalkanı olarak kullanıldığını kaydetti.

Bokova, UNESCO'nun Irak halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu ve ne zaman mümkün olursa kültürel mirası restore etme ve yeniden düzenleme desteği için hazır olduğunu belirtti.

Terör örgütü DEAŞ, dün Musul'un batısındaki tarihi Büyük Nuri Camisi'ne bombalı saldırı düzenlemişti.

Büyük Nuri Camisi, Haziran 2014'te DEAŞ'ın kenti ele geçirdiği sırada örgütün elebaşı Ebubekir Bağdadi'nin sözde hilafetini ilan ettiği yer olarak biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :