Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya ile ünsiyeti

  Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konya’yı ve Konyalı’yı iyi tanımaktadır; Konya ve Konyalı ile ilişkisi yüksek bir güvene ve sevgiye dayanmaktadır. Yaşamı boyunca bu güven ve sevgi hiç eksilmemiştir.

                “Konya, muhtelif Türk Devletleri yaşamış öz Türk vatanıdır. Konya, asırlardan beri tüten büyük bir nurun ocağıdır. Türk harsının(kültürünün) esaslı membalarından biridir. Diye yazar 20-21 Mart 1923’te Türk Ocağı hatıra defterine…

                “Ne zaman bu şehre gelecek olsam, içimde bir heyecan duyarım. Mevlâna, düşünceleriyle benliğimi sarar. O çok büyük bir dâhi, çağları aşan bir yenilikçi” der trenle Konya’ya girerken…

                “Konya’ya daima geliyorum. Konya’nın halkı ile birlikte havasını, suyunu da seviyorum. Sağlığım üzerinde fevkalâde tesirlerini görüyorum.” Der yedinci gelişi 17-19 Ekim 1925’te…

                Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güvendiği ve sevdiği şehir Konya’ya karşı derin ünsüyeti vardır. Toplam 33 gün kaldığı Konyamıza 13 kez gelmiş, İstanbul ve İzmir’den sonra en çok kaldığı şehir Konya olmuştur.

                Usta kalem Seyit Küçükbezirci bu 13 ziyareti başlıklar altında tek tek ele almış eserinde. Fotoğraf ve belgelerle de zenginleştirilmiş bir araştırma…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

-Konyalılar’ı “hemşehrisi” sayar.

-Manevi evladı Rukiye Konyalı bir kızdır. 22 Mayıs 1930’da Dolmabahçe Sarayı’ndaki muhteşem bir düğünle evlendirir.

1-151.jpg

 

Babalığını ve analığını Konya’dan seçer. 6 Ocak 1925 günü babalığı Hüseyin Ağa ile analığı Akife Hanım’ın elini öptürmek için eşi Latife Hanım’ı  Sedirler Mahallesi’ndeki evlerine götürür.

2-154.jpg

3-123.jpg

Konya’da “Halk Gazetesi”ni şahsen yayınlatır. 12 Haziran 1923 tarihinde gazetenin  ilk sayısı yayınlanır.

4-087.jpg

Gazi’ye soyadını bulan da bir Konyalı’dır. Soyad konusunda yapılan bir toplantıda, Konyalı Naim Hazım Ülkü Onat; “Türk’e her alanda atalık etmiş,Türklüğü kurtarmış olan büyük Gazimize “Atatürk diyelim, bunu soyad olarak verelim.” Der ve Gazi bunu teşekkür ederek kabul eder.     

                Eserin sunuş yazısında Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker; “Bu nostaljik eser, Milli Mücadele lideri ile Konya şehrinin, Konya’yı temsil eden dönem halkının gönül bağını, sıcak ilişkisini ortaya koyması açısından önemlidir. Kitapçığın; Gazi Mustafa Kemal ilgisi maruf, bölgenin tanınmış bir gazetecisinin elinden çıkması ayrıca değerini arttırmaktadır. Tarihin, toplum yönlendirici rolü göz önünde tutulursa, “dün”e dair bilgilerin tazelenmesi; vatan, devlet, bizi var eden değerlere sahiplenme, onların kıymetini zihinlerde tazeleyen hatırlatıcı olması açısından hafıza anlamındaki tarihe ihtiyaç bulunmaktadır.

Seyit Küçükbezirci, altmış yıla yaklaşan yazı hayatına, yeni bir sayfa daha eklemiş bulunmaktadır. Şehir kültür ve folkloruna ilgisinden dolayı kendisine, üniversitem adına teşekkür ediyor, yeni eserlerini görmekten mutluluk duyacağımı belirtmek istiyorum. Şehir ve lider irtibatını gündeme taşıyan kitapçığın, yararlı olması dileklerimle.” Diyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, özellikle Milli Mücadele Dönemi ve sonrasındaki ziyaretlerinde Konya ile derin ünsiyetinin daha iyi kavranılmasını sağlayacak bu çalışmadan dolayı usta gazeteci- yazar Seyit Küçükbezirci’yi selamlıyor; bu eserin şehrimize kazandırılmasındaki gayretlerinden dolayı başta Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitabın;

Yayın Yılı: 2016

Yayın Yeri: İmza Org. İnş.. Matbaacılık San. Ve Tic. A.Ş.

Temin Adresi: Necmettin Erbakan Üniversitesi

Sayfa Sayısı: 80

Yazar;

5-059.jpg

 

Seyit Küçükbezirci: 15Nisan 1924’te Konya’da doğdu. 1954 yılında Akif Paşa İlkokulu’nu; 1960 yılında Konya Ticaret Lisesi’ni bitirdi. 1962 yılında Konya Kız Öğretim Okulu’ndan; 1966’da Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.

                1956 yılında Ticaret Lisesi 2. Sınıfta edebiyat öğretmeni, ünlü folklorcu yazar Cahit Öztelli’nin rehberliğinde folklor araştırmalarına başladı. İlk folkloraraştırmaları tefrikası Öz Demokrat Konya Gazetesi’nde yayımlandı. 1961’de ilk kez Eğitim Yayımevi’ni kurdu. 1970 yılında Özel Selçuk Koleji’nde Türkçe öğretmenliğine başladı; arkadaşları ile birlikte Türkiye’nin ilk eğitim kooperatifini kurarak koleji devraldı.

1958 yılından bu yana bir çok gazete ve dergilerde yazarlık ve başyazarlık yapmış, sayısız esere imza atmış, belgesellere konu olmuş Seyit  Küçükbezirci hayatını Konya’ya gazetecilik, yazarlık, eğitimcilik ve sanayicilik sıfatlarıyla adamış ve büyük hizmetlerde bulunmuş olup hala hizmet etmeye devam etmektedir. Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı, evli ve dört çocuk babasıdır.

6-047.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.