Mustafa Armağan: Sultan Abdülhamit'i şimdi daha iyi anlamamız gerekiyor

Mustafa Armağan: Sultan Abdülhamit'i şimdi daha iyi anlamamız gerekiyor

"Tantavi Buluşmaları" kapsamında gazeteci-yazar Mustafa Armağan, "Abdülhamit'in Kurtlarla Dansı" adlı konferans verdi.

Tantavi bu defada gazeteci-yazar Mustafa Armağan’ı ‘Abdülhamit’in Kurtlarla Dansı’ konferansıyla ağırladı. Büyük Sultan Abdülhamit’in hasta adam denilen Osmanlı Devletini ve milleti ayağa kaldırmak için 33 yıl boyunca canla başla mücedele ettiğini kaydeden Armağan, “Onun şahsiyetini, siyasi dehasını ve eşsiz politikalarını tüm Türkiye’ye anlatmamız gerekiyor” dedi.

8-055.jpg

Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen ‘Tantavi Buluşmaları’ kapsamında bir sunum gerçekleştiren gazeteci-yazar Mustafa Armağan, siyasi dehasıyla Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında dünya siyasetine damga vuran 2. Abdülhamit’i anlattı.

‘Abdülhamit’in Kurtlarla Dansı’ başlıklı konferansa Konya Ak Parti Yönetim Kurulu Üyeleri, Ak Parti Meram Kadın Kolları Başkanı Ayşe Uçar, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Meram Belediyesi Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

 

7-082.jpg

“SİYASETİ, ŞAHSİYETİ VE DÖNEMİN ŞARTLARINI TÜM TÜRKİYE’YE ANLATMA MECBURİYETİMİZ VAR”

“Mevlana ve Sadreddin-i Konevi’nin memleketi olan Konya’da böylesi önemli bir şahsiyeti anlatacağım bir konferans vermekle kendimi şanslı addediyorum diyerek sözlerine başlayan Mustafa Armağan, 2. Abdülhamid’i o dönemki siyasi politikalarından izlediği politikalara, şahsiyetinden tahttan indirildikten sonra yaşadıklarına kadar her yönüyle anlattı. Yürüttüğü akıllı siyaset sebebiyle onu, yaşadığı dönemde de şimdiki zamanda da hala affedemeyenlerin bulunduğunu belirten Armağan, “Onun yüksek şahsiyetini, dönemin şartlarını ve akıl dolu siyasetini tüm Türkiye’ye anlatmak mecburiyetimiz var. Hasta adam denilen Osmanlı Devleti ve milleti ayağa kaldırmak için canla başla mücedele etti. Demiryolları inşa etti, sağlık yatırımları gerçekleştirdi, eğitim alanında pek çok yatırım yaptı. Türkiye’nin önünü açacak hamleler yaptı. İslami fikri yeniden aşılamaya çalıştı. Bugüne damga vuran Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak gibi birçok şahsiyet onun döneminde ve onun eğitim sisteminden geçti” diye konuştu.

 

5-(1).jpg

“TÜRKİYE’YE BUGÜN DAHİ KULLANILAN SAĞLIKTAN EĞİTİME PEKÇOK YATIRIM KAZANDIRDI”

Bugün İslam adına bir şeyler biliyorsak bunda da Abdülhamit’in büyük katkısı olduğunu kaydeden Armağan sözlerini şöyle sürdürdü; “Açtığı binlerce okulla gençlerin okumasını sağladı. Osmanlı’da okuma-yazma oranı söylenenin aksine yüzde 40’lar gibi yüksek bir rakamda idi. 1901 yılında 894 bin nüfuslu Konya’da Rüştiye’de okuyan çocukların sayısı yaklaşık 79 bindi. Nüfusun yüzde 10’u okula gidiyordu yani. Bu oran pek çok ülkenin oranından fazla. Onun ülkeye kazandırdığı birçok yatırım hala kullanılıyor. Konya’da Mevlana Müzesinde bile onun izlerini görürsünüz. Sanayi Mektebi onun döneminin eserlerindendir. Teknolojiyi yakından takip edip onu ülkeye kazandırmanın mücadelesini verdi. Çanakkale ve 1. Dünya Savaşı gibi büyük vakıalarda da etkisini görürsünüz. Tüm bunların yanında takva sahibi bir insandır. Bu millet birini severse ne kadar iftira atılırsa atılsın onu sevmeye devam eder, birini de sevmezse de ne kadar anlatılırsa anlatsın onu sevmez. İşte bu, bu milletin ferasetidir. Abdülhamid’de bu milletin gönlünden sevgisi alınamamış isimlerden biridir.”

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :