"Müslüman aydınlar artık İstanbul'da bir araya geliyor"

"Müslüman aydınlar artık İstanbul'da bir araya geliyor"

Almanya Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Gahandorur:-"Avrupalılar sosyal yaşama adapte olmalarını sağlayabilecekleri sayıda mülteci istiyor"-"Eskiden İslam dünyasının kültür başkentleri Şam ve Bağdat olarak bilinirken savaşlar nedeniyle bu ortamlar artı

İSTANBUL (AA) - Tasavvuf ve İbni Arabi'nin ilim ve felsefesi üzerine uzmanlığı bulunan Almanya Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi, Fas asıllı Ali Gahandorur, "Eskiden İslam dünyasının kültür başkentleri Şam ve Bağdat iken savaşlar nedeniyle bu ortamlar artık İstanbul'a taşındı" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınları işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye Arapça Kitap Fuarı"na katılan Gahandorur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez geldiği İstanbul'un tarihi atmosferinden çok etkilendiğini belirterek, "Eskiden İslam dünyasının kültür başkentleri Şam ve Bağdat olarak bilinirken savaşlar nedeniyle bu ortamlar artık İstanbul'a taşındı. Müslüman aydınlar artık İstanbul'da bir araya geliyor. Bu mutluluk verici" dedi.

Gahandorur, Almanya'daki Müslümanların durumunun diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça iyi olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Mülümanlar Almanya'da sosyal yaşamın tamamen içerisinde. Örneğin artık İslami ilimler üniversitelerde okutuluyor, iyi gelişmeler görüyoruz" diye konuştu.

Mülteci akınlarının Avrupayı sarstığını savunan Gahandorur, şu yorumu yaptı:

"Suriye'den gelen mülteci akınları Avrupalıları endişelendiriyor. Mültecilere yaklaşım Almanya'da iki farklı şekilde ortaya çıkıyor. Mültecilere yardım etmek isteyenler ve onları hiçbir şekilde istemeyenler. Genel yaygın görüş ise mültecilerin ülkelerinde mümkün olduğunca az sayıda olması. Avrupalılar, sosyal yaşama adapte olmalarını sağlayabilecekleri sayıda mülteci istiyor."

Gahandorur, Müslümanların, Müslüman coğrafyalarında yaşanan krizlerden fikir ve düşünceye önem vererek çıkabileceklerini söyleyerek, "Sorunlar hiçbir yerde savaşlarla çözülmüyor. Avrupalılar 300 sene birbiriyle savaştılar ama çözümü ancak ittifak ederek buldular. Daha sonra da bilime, fikre önem vererek aralarında bir yaşam kurabildiler" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin birçok konuda yaptığı ilmi ve kültürel çalışmaları takip ettiğini ve fuarda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Gahandorur, yapılan çalışmaları yakından takip etmek için İstanbul'a daha sık gelmeyi düşündüğünü sözlerine ekledi.

Arap ülkelerinden birçok yayıncının, akademisyenin ve yazarın katıldığı "Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 21 Şubat'a kadar Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde devam edecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler