MÜSİAD'dan enflasyon değerlendirmesi

MÜSİAD'dan enflasyon değerlendirmesi

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan:- "Yılın son çeyreğinde döviz kurlarında ciddi dalgalanma olmayacağı varsayımı ile beraber, sıkı para politikasının devamı ve ekonomi yönetiminin diğer makro ve sektörel önlemleri ile enflasyonun yeniden düşüşe geçeceğini ve yıl

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Yılın son çeyreğinde döviz kurlarında ciddi dalgalanma olmayacağı varsayımı ile beraber, sıkı para politikasının devamı ve ekonomi yönetiminin diğer makro ve sektörel önlemleri ile enflasyonun yeniden düşüşe geçeceğini ve yıl sonu rakamlarında yeniden tek hanelere döneceğimizi tahmin ediyoruz." dedi.

Kaan enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) temmuzda yüzde 0,15, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi 'nin de (Yİ-ÜFE) yüzde 0,72 arttığına işaret etti.

Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 9,79, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,45 olduğunu anımsatan Kaan, tüketici fiyatlarındaki bu yıllık artışın temmuz ayında yüzde 9,79'a gerilemesiyle, 5 aylık çift haneli enflasyon döneminin de sona erdiğini belirtti.

Kaan, şunları kaydetti:

"Nitekim Mayıs ve Haziran dönemlerinde görülen gerilemeler zaten bunun sinyalini vermişti. Enflasyonun son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinde; bu dönemde gıda, giyim ve ayakkabı fiyatlarının aylık bazda gerilemesinin ve Dolar kurunun yatay seyretmesinin oldukça etkili olduğunu görüyoruz. Yaz mevsiminin gelişiyle turizm sektöründe görülen canlanma ise lokanta ve otelcilik sektöründe fiyat artışına neden olarak enflasyonu yukarı yönlü baskı altında tutmuştur. Elbette bütün bu gelişmelerde mevsimsel faktörlerin etkisi hissedilmektedir.

Bu bağlamda mevsimsel etkilerin ortadan kalkmasıyla önümüzdeki dönemlerde yıllık enflasyonunda bir miktar artış gerçekleşebilir. Buna karşın, yılın son çeyreğinde döviz kurlarında ciddi dalgalanma olmayacağı varsayımı ile beraber, sıkı para politikasının devamı ve ekonomi yönetiminin diğer makro ve sektörel önlemleri ile enflasyonun yeniden düşüşe geçeceğini ve yıl sonu rakamlarında yeniden tek hanelere döneceğimizi tahmin ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler