MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi

MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "Bu seçimle birlikte Amerika'da demokratlar iki dönemden sonra tekrar cumhuriyetçilere iktidarı devretti. Amerikan halkı böyle bir tercihi gerçekleştirdi. Ve bu tercihle birlikte Amerika'da yeni bir dönem başlıyor. Temenni eder

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimle birlikte Amerika'da yeni bir dönem başladığını belirterek, "Temenni ederim ki, Amerika halkının bu tercihi dünyaya gerek temel hak ve özgürlükler noktasında gerek demokrasi noktasında gerekse bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ve ben şahsım, milletim adına Amerikan halkının bu tercihini hayra yormak ve başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum." dedi.

Erdoğan, CNR EXPO Fuar Merkezinde düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi'nin açılışında, Avrupa Birliği kurumları ve genel olarak Batı ülkelerinin bugünkü güvenlik ve refah düzenlerini tesis etmelerini sağlayan değerlerden giderek uzaklaşmalarının kendilerini endişelendirdiğini belirterek, "Biz de olanlar beyleri endişelendiriyor ya, ben de şimdi onlara buradan bir yollama yapıyorum. 'Bu gelişmeler bizi endişelendiriyor.' Çünkü iyi yolda değilsiniz." diye konuştu.

Günümüz dünyasında hiç kimsenin kendisini layüsel göremeyeceğini, yerkürenin kalanından soyutlayamayacağını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin doğusunda ve güneyinde yaşanan sıkıntılar bizi ne kadar yakından ilgilendiriyorsa, yarın öbür gün batısında ortaya çıkacak krizler de aynı derece alakadar ediyor. Çünkü bizim batıyla çok yakın ilişkilerimiz var. Her şeyden önce Balkanlar'da ve Avrupa'da milyonlarca soydaşımız, dindaşımız yaşıyor. Bunların her birinin sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik meseleleri bizim meselemizdir. Aynı şekilde Türkiye olarak ihracatımızın yaklaşık yarısını avro bölgesine yapıyoruz. Bir başka ifade ile ekonomik olarak da Batıyla asla gözden çıkarmayacağımız, vazgeçmeyeceğimiz ilişkilerimiz var. Bu bakımdan Avrupa Birliği ile ve Batı coğrafyasıyla ilgili endişelerimiz samimidir. Tespitlerimiz samimidir, ama unutmayın tekliflerimiz de samimidir. Biz rol yapmıyoruz, riya yapmıyoruz, biz demokrasi kılıfı altında terör destekçiliği yapılmasına karşı çıkarken, kendi istikbalimizle, kendi çıkarlarımızla birlikte muhataplarımızın da geleceğini düşünüyoruz. İşte bu anlayışla hakikatleri anlatmaya devam edeceğiz. Onun için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda defaatle 'Dünya 5'ten büyüktür.' dedik. Ve 196 ülkenin yaşadığı bu dünyada dedik ki, 196 ülkenin kaderini bir ülkenin iki dudakları arasına mahkum edemezsiniz."

- "BM Konseyi'nde dönerli olarak 20 ülke yer alsın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Dünya Savaşı'nın sonrasındaki şartların bugün olmadığını, bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ve yeniden reforme etmek suretiyle tüm dünya ülkeleri Birleşmiş Milletler Konseyi'nde yer alsın. 20 ülke mi, 20 ülke. Dönerli olarak bunlar orada yer alsınlar ve karar sürecine katılsınlar. Fakat bunlar tabi istemiyorlar. Niye, yakaladıkları bu fırsatı kolay kolay teperler mi? Tepmezler. Olur ya bekli insafa gelirler, bu yol açılır. 20 ülke her yıl, artık burada daimi ülke, geçici ülke olmayacak. 20 üyesinin 20'si de daim olacak. 2 yıl orada yönetimde kalacaklar. 2 yıl sonra bunların 10'u değişir, 10'u kalır, hafızayı sabit tutmak için ve bu şekilde 10, 10 değişmek, böyle bir süreç devam ettirilebilir. Birleşmiş Milletler Konseyi'nde de her ülke 'ben de varım' der. Bu adımın atılması lazım. Aksi takdirde Birleşmiş Milletler adalet dağıtamaz. Bunların hepsi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ifade ettiğim sözlerdir."

Erdoğan, MÜSİAD ve benzeri kuruluşlara Türkiye'deki ve dünyadaki iş adamlarına bu konuda çok önemli görevler düştüğünü belirterek, "Her gidilen yerde bunların anlatılması lazım. Bu bilincin yaygınlaştırılması lazım. Madem hepimiz aynı gemideyiz, öyleyse bu mücadeleyi de hep birlikte vermeliyiz." ifadelerini kullandı.

- "Amerikan halkının bu tercihini hayra yormak istiyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika'nın bir seçim geçirdiğine değinerek, şunları söyledi:

"Bu seçimle birlikte Amerika'da demokratlar iki dönemden sonra tekrar cumhuriyetçilere iktidarı devretti. Amerikan halkı böyle bir tercihi gerçekleştirdi. Ve bu tercihle birlikte Amerika'da yeni bir dönem başlıyor. Temenni ederim ki Amerika halkının bu tercihi dünyaya gerek temel hak ve özgürlükler noktasında gerek demokrasi noktasında gerekse bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ve ben şahsım, milletim adına Amerikan halkının bu tercihini hayra yormak ve başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :