Musa Arat: Otogar taşınmalı

Musa Arat: Otogar taşınmalı

AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Memleket'e özel açıklamalarda bulundu

YHT Gar merkezinin eski buğday pazarı alanı olacağını ifade eden Arat, otogarın da şehrin dışına taşınması gerektiğini dile getirdi.

AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat Memleket'e özel röportaj verdi. Arat verdiği röportajda, “Konya sorunları, paralel yapının Konya’da ki yapıları, şehir hastanesi, otogar, YHT garı, Konyaspor, Beyşehir Antalya yolu” gibi birçok konuyu Yazı İşleri Müdürü Sami Gediz ile paylaştı. İşte o röportaj:

 -Ak Parti İl Başkanı olarak Konya’da gördüğünüz en büyük sorun nedir?

Konya yerelinde uğraşmamız gereken problemler var. Bunların önde gelenleri kaçak yapılaşma ve imar sorunudur. Bunların yanında gıda üretiminin sürdürülebilirliği ve su sorunumuzdur. Konya gibi bir yerde imar düzensizliği büyük sorunlardan bir tanesi. Bunların hepsi çözülebilir. Asıl uğraşmamız gereken problemler sosyal anlamda, gençlik, kadın ve ailedir. Bu sorunlar sadece Konya’ya özel değil, bu konular birinci öncelikle ele alınmalıdır. Bizlerde elimizden geldiği kadar gençlik ve aile için çalışıyoruz.

Bunlardan ayrı olarak trafik problemi var. Yinede İstanbul’da yaşamadığıma şükrediyorum. Konya’da trafiğin çözüm yolları var. İnsanları toplu taşıma araçlarına yönlendirerek bu sorununu büyük bölümünü çözebiliriz. Avrupa’da otoparklarla ilgili bir sistem yapımlaş.  Şehir merkezlerine araç indikçe otopark ücretini katlanıyor. Avrupa’da bir başka uygulama da cep otogarlarıdır. Bence otogarlar cep otogarlar şeklinde olmalı. Antalya yolu, İstanbul yolu, İzmir yolu, Ankara yolu, Adana yolu gibi yerlere cep otogarı yapılarak trafikte yoğunlaşmanın önüne geçilebilinir. Mevlana Türbesi’ne yılda yüzlerce turist geliyor ve o alanda araç yoğunluğu oluyor. Şehrin göbeğindeki fabrikalar da araç yoğunluğunu arttırıyor. Bütün bunları şehrin dışına taşımalıyız ve otobüsleri merkeze sokmamalıyız. İnsanları toplu taşımaya yönlendirip otomobilin şehir merkezine inmesini en aza indirmeliyiz.

Ben Konya’da doğup büyüdüğüm için Allah’a hep şükrediyorum. Bana göre de Konya Türkiye’nin en güzel şehridir. Konya bir başkenttir ve başkent kültürünü içselleştirmiş bir şehirdir. Dünyanın gelişmiş şehirlerin ve Türkiye’nin şehirlerinin birçoğuna baktığınız zaman Konya şehircilik ve toplumsal yaşam anlamında son derece tercih edilebilir bir şehir diyebiliriz.

musa-arat-(1).jpg

 -Mevlana hastanesi ruhsat problemi var. Bu konu ne olacak?

Konya’daki problemleri alanları takip ettiğimiz gibi Mevlana hastanesi problemini de takip ediyoruz. Esas ilgilenen kurumlar devletin ilgili kurumlarıdır. Mevlana üniversitesi ve hastanesinin açılması konusunda siyasetin üstüne düştüğü kadar ilgileniyoruz.

 -Paralel yapının Konya’da birçok binası ve yapılanması var. Bu oluşumlar hakkında önlemleriniz nelerdir?

Türkiye’de paralel yapıya ait birçok şirkete kayyum ataması oluyor. Toplumu mağdur edecek problemler engellenmeye çalışılıyor.

musa-arat-(2).jpg

 -Adana Çevre Yolu üzerinde yapılacak olan şehir hastanesiyle ilgili gelişmeler var mı?

Şehir hastanesiyle ilgili gelişmeler ilk zamanlar sıkıntılı başladı, ama şu anda süreç iyi ilerliyor. Taşınması gereken bir toprak söz konusuydu idari binayı yapacak bir firma üstlendi ve ilerleyen süreçlerde tamamlanması bekleniyor. Konya’daki araştırma hastanesi hasta almakta çok hantallaştı. Orda belki çalışmak gerekecek. Şehir hastanesi problemsiz gidecek inşallah.

 -Otogar şehir dışına taşınacak mı?

Bence otogar taşınmalı. Otogar tek bina halinde olmamalı. Bana göre otogar kampüs’ten biraz daha ileri bir yere. Ereğli yolunun ilerisine, akyokuşun yukarısında, İstanbul yolu üzerinde cep otogarları açılmalı. Böyle yerlere cep otogarları oluşturulup şehrin içine otobüs girmesi engellenmeli. Şehrin çevre yolu da tamamlanınca bazı problemlerde ortadan kalkacak.

musa-arat-(3).jpg

 -Konya Milli maçlarla atağa geçerek, ligde de iyi performans gösterdi. Şehrin takımıyla ilgili ne söylemek istersiniz?

Konya Sporu sıkı takip ediyoruz. Bunun yanında başbakanımız da takip ediyor. Geçtiğimiz haftalarda,  hava alanında Ahmet Şan ve Aykut Kocaman hocayı Başbakanımızla bir araya getirdik.  Benim kanaatim Aykut Hocaya güvenmemiz gereklidir. Aykut hocanın etik duruşuyla Türkiye’de en saygı değer hocaların başında geldiğini düşünüyorum. Aykut hoca üzerine uzun vadede bir planlama yapıyoruz. İdari anlamda futbolcuları baskı altına alacak bir hedef koymamalıyız. İlla şampiyon ol, illa Avrupa’ya git gibi baskı altında bırakmamalıyız. Benim sevindiğim başka bir noktada Konya’ya maç izlemeye gelen insanlar eğlenerek maç izliyor. Ben Konya şehrinin Konyasporla üç büyüklerden daha çok bütünleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakikaten şu anda kulüp iyi çalışmalar yapıyor. Taraftar kimliği oturmuş durumda. Aykut Hoca’da uzun süreli bir sözleşme imzaladı. Sadece tek hedefe kilitlenilmemiş ama kendiliğinden olmadan çok çalışıp gerekleri yerine getirmiş alt yapı ile Konya Spor’un şehre ve ülkeye daha çok şey katacağına inanıyorum. Konyaspor’la düşüncelerim bunlardır ve sıkı bir şekilde takip ediyorum.

 -Beyşehir – Antalya yolunu herkes merak ediyor. Bunun tam projesi nedir?

Beyşehir yolu ile ilgili 2016 yılının sonuna kadar karayolları, Beyşehir – Konya arası yolun bitirileceğini hesaplıyor. Beyşehir yolu ile ilgili Milletvekillerimiz konuyu takip ediyorlar. Çalışmaları hızlandırdık.  Konya Metrosuyla ilgili bir sıkıntı yok. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çevre yolunda aşılması gereken bazı problemlerimiz var. Bunun yanında Devlet Demir Yolları’nın karaman hızlı treninden kaynaklan Meram bölgesinde bir alt geçit eksikliği problemimiz var ve bunları aşmaya çalışıyoruz. Çevre yolunun başka problemleri var onları da hızlı bir şekilde halletmeye çalışıyoruz. 7 Nisanda Ulaştırma Bakancılığıyla görüşeceğiz. Önümüzdeki ay Çalışma Bakanımız çalıştay yapacak. Orman Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığını çalıştay yapması için davet edeceğiz.

 -Eski buğday pazarına yapılacak olan Tren istasyonu diğer istasyonla bağlantılı mı olacak?

Konya hızlı trende merkez olma durumuna geliyor. Özellikle Mersin hattı açıldığı zaman daha da önemli hale gelmiş olacak. Eski tren istasyonu bu kapasiteyi kaldıramayacak duruma gelecek ve bunun için başka bir istasyon kurulması gerekiyor. Hızlı Tren merkezi eski buğday pazarına kurulacak istasyon olacak. İhalesi mayıs ayında yapılacak. Orada daha önce olan sorunlar çözüldü.

 -Terör, vatana ihanet, tecavüz ve seri katillere idam getirilmesi konusunda siz neler söylemek istersiniz?

Hiç kimse toplumsal hareketlere karşı politika geliştiremez. Bu konu olgunlaştıktan sonra siyasette oturulup düşünülür. İdam suçları engellemiş mi ve gerçekten caydırıcılık varmı, bu çok önemli. Bir önemli konu da; hapishaneler caydırıcı olmalı. Bugün eğer Amerika ve Avrupa’da insanlar hapse girmemek için, Türkiye’de de hapse girmek için uğraşıyorlarsa burada tuhaf bir durum vardır. Yani bizde hapishanede insanlar hem ıslah edilmeli ve caydırıcı olmalı. Bence bizim hapishane anlayışımızda problem var. Burada masum insanın rahatını sağlama konusunda hak ve adalet üzerine tesis edeceğimiz yeni bir kanuna ihtiyacımız var. Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslimiyle birlikte Avrupa’nın bize dayattığı kararla o dönemin hükümetine idam kaldırtırdı. Ö dönemde kaç kişi idam edildi diye bakarsanız, mahkemelerin verdiği karar neden mecliste onaylanıyor. O dönemde alt yapısı düzgün bir kanun yoktu. Bu konuda STK’lara iş düşüyor. STK’lar bu konularda gündem oluşturmaları gerekiyor.

 

 -Konyalılara söylemek istedikleriniz var mı?

Konya siyasette güçlü bir şehir ve daha da güçlenecek. Türkiye’nin Konya’ya ihtiyacı var. Başbakanımız seçim beyannamesinde vaat edilen her şeye kısa sürede bir çözüm üretti. Geçlere dönük vaatlerden tutunda, tarıma, üniversitelilere, asgari ücretliden, taşeron işçilere kadar verilen vaatlerin her biri gerçekleşti ve gerçekleşiyor. Bizim partimizin bana göre duruşunu halkın gönlüne bir kez daha işlediğine inanıyorum. Şu anda sınırda yaşananlar, dış ülkelerle yaşadıklarımızın ve terörle yaşadıklarımızın tamamı geleceğin büyük Türkiye’sinin doğum sancılarıdır. Bir şey yapmıyorsanız eleştirilmezsiniz ve sevilirsiniz. Bu Türkiye’nin duruşuyla alakalıdır. Terör meselesine gelince, Terör Osmanlı imparatorluğundan beri vardı. Ebetteki gönül, huzurlu bir ülke olsun ister.  Ülkenin insanı tarihinin en bereketli en bol günlerini yaşıyor. İnşallah terörle alakalı da güvenlik güçlerinin minimuma indireceğine inanıyorum. Ülke dışındaki olaylarında inşallah en kısa sürede bitmesini diliyorum. İnşallah Türkiye dünya siyasetinde de etkin olacağına inanıyorum. Benim hep söylediğim söz vardır. Ben arkadaşlarıma yine hep söylüyorum. Biz kendi alanımızdan sorumluyuz. Ak Parti il teşkilatı olarak bize verilen alanları en iyi şekilde doldurup bu işleri adalet üzerine tesis ediyorsak yaptıklarımız savunulabilir, bertaraf edilebilir. Yeter ki adaletli olalım,  alanlarımızı hak ve hukuk üzerine kurgulayalım. Bize konuşmak, fitne çıkarmak yakışmaz. Biz başbakan şehir teşkilatıyız. Kendi evimizin önünü süpürüyoruz. Konya’ya daha güzel, verimli, geniş hizmetler ve yatırımlar yapacağız. Bir fitneye de fırsat olmadan görevimizi yapıyoruz. Bir atasözüyle son sözümü söylemek istiyorum. Güneş çarığı, çarık ayağı, ayak da başı sıkacak. Sami Gediz-Memleket

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler