Murat Kurum’dan İklim Krizi Uyarısı

Murat Kurum’dan İklim Krizi Uyarısı

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, son yıllarda karşılaşılan iklim krizinin dünya genelinde ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kurum, ani ve aşırı hava olayları, orman yangınları, sel ve kuraklık gibi afetlerin insanlığı derinden etkilediğini vurguladı.

Ekolojik İstikrarsızlık ve Biyolojik Çeşitlilik Tehlikede

Kurum, "Bu kriz ekolojik istikrarsızlık, biyolojik çeşitliliğin azalması ve çevre kirliliği gibi küresel sorunları beraberinde getirmiştir" dedi. Özellikle Rusya ve Kazakistan'da nehir buzullarının ani erimesi sonucu yaşanan su baskınlarının, milyonlarca insanın yerinden olmasına yol açtığını hatırlattı. Kurum, Dubai ve Suudi Arabistan'daki aşırı hava olaylarının iklim krizinin boyutlarını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Küresel Isınma 1.5 Derece Sınırında Tutulmalı

Kurum, dünyanın kritik bir eşikten geçtiğini ve küresel ısınmanın 1.5 derece sınırında tutulması gerektiğini belirtti. Bu hedefe ulaşmak için küresel emisyonların 2030 yılında %45 azaltılması ve 2050 yılında net sıfıra ulaşılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin İklim Krizi Mücadelesi

Kurum, Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede önemli adımlar attığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen projelerden biri olan Sıfır Atık Hareketi'nin küresel bir çözüm mekanizması olduğunu vurguladı. Türkiye’nin diplomatik girişimleri ile 30 Mart’ın "Uluslararası Sıfır Atık Günü" olarak kutlanmaya başladığını hatırlattı.

Yeşil Dönüşüm ve Türkiye Yüzyılı

Türkiye Yüzyılı ekonomi politikalarında yeşil dönüşümün önemine dikkat çeken Kurum, bu yaklaşımın iklim dostu kalkınma ve büyüme için gerekli olduğunu söyledi. Paris İklim Anlaşması ile doğal ekosistemlerin korunmasına yönelik çalışmaların uluslararası alanda ivme kazandığını ifade etti. 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerinin belirlendiğini belirten Kurum, çevre ve iklim adaletini sağlama konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

İklim Kanunu Hayata Geçirilecek

Kurum, yeşil dönüşüm çalışmalarının en önemli adımının İklim Kanunu olduğunu belirtti. İklim dirençli bir toplum ve ülke için çevre odaklı yaklaşımlar sergilendiğini ve bu yaklaşımın yasal dayanağı olarak İklim Kanunu'nun çıkarılacağını söyledi. Kurum, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çıkarılacak İklim Kanunu ile gelecek nesillerin çevre ve iklim hakkının korunacağını belirtti.

15 Mayıs Dünya İklim Günü

Son olarak, Murat Kurum, "Dünyanın halen yaşanabilir bir yer olarak kalmasını sağlayacak son nesil olduğumuz bilinciyle 15 Mayıs Dünya İklim Günü'nün tüm sorunların çözümüne vesile olmasını temenni ediyor, gelecek nesillerin yaşam hakkı için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.