"Multipl miyelom" kanserinde yeni standart tedavi

"Multipl miyelom" kanserinde yeni standart tedavi

Bir tür kan kanseri "multipl miyelom"da "daratumumab" adlı etken maddeyi içeren kombinasyon tedavisinin, hastalığın ilerlemesini ve rahatsızlığa bağlı ölüm riskini yüzde 61 oranında azalttığı belirlenerek, yeni standart tedavi olarak açıklandı- Lösemi, Le

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Bir çeşit kan kanseri "multipl miyelom"da, "daratumumab" isimli etken maddeyi içeren kombinasyon tedavisinin, hastalığın ilerlemesini ve rahatsızlığa bağlı ölüm riskini yüzde 61 oranında azalttığı ortaya kondu. Kombinasyon, yeni standart tedavi olarak açıklandı.

Lösemi, Lenfoma, Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, az görülen kan/kemik iliği kanseri multipl miyelomun görülme sıklığının yılda yüz binde 5-8 olduğunu söyledi.

Hastalığın nedeninin kesin olarak bilinmediğini vurgulayan Özcan, "Kemik iliğinde aşırı ve kontrolsüz çoğalan lenfositlerden köken alan plazma hücreleri hastalığın gelişiminden sorumludur. Özellikle 60 yaş üzerinde görülme sıklığı artmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Özcan, hastalığın anemiye bağlı çabuk yorulma, kemik kırıklarına bağlı özellikle ani başlangıçlı bel ve kemik ağrıları, böbrek yetmezliğine bağlı sebepsiz üre yükselmesiyle kendini gösterdiğine dikkati çekerek, tedavide son yıllarda çok önemli gelişmeler sağlandığını ifade etti.

Multipl miyelom tedavisi için geçen yıl ABD'de üç yeni ilacın onay aldığını belirten Özcan, "Kişinin kendinden alınan kök hücrelerle kök hücre nakli, üstelik 2-3 kez yapılarak hastalıkla mücadelede önemli başarılar elde edildi." diye konuştu.

- "Hastalığın kötüye gitme riski yüzde 61 azalıyor"

Rahatsızlığın tedavisine ilişkin heyecan verici gelişmelerin bulunduğunu aktaran Özcan, "daratumumab" etken maddesini içeren kombinasyon tedavisinin sonuçlarının, ABD'nin Chicago kentinde 30 binden fazla onkoloji uzmanının katıldığı Amerikan Klinik Kanser Derneğinin (ASCO) kongresinde sunulduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Özcan, "Daratumumab isimli etken maddeyi içeren kombinasyon tedavi, Torino Üniversitesinden Antonio Palumbo tarafından sunulan çalışmanın sonuçlarına dayanarak, dirençli veya nüks etmiş hastalığı olan multipl miyelom hastalığında yeni standart tedavi olarak açıklandı." ifadesini kulladı.

Çalışma hakkında bilgi veren Özcan, "CASTOR" adı verilen çalışmaya 498 hastanın katıldığını, çalışma kapsamında hastaların iki gruba ayrıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir grup sadece kullanılmakta olan farklı iki ilacı alırken diğer grup bunlara ek olarak daratumumab etken maddeli ilacı kullandı. Planlanan tarihten çok önce hedeflenen başarıya ulaşıldığından 7,5 ayda sonuçlar yayımlandı. Veriler, bu tedavinin hastalığın ilerlemesi ve sonucun kötüye gitmesi riskini yüzde 61 azalttığını ortaya koydu. Kan kanserlerinde çok önemli olan tam remisyon (hastalık belirtilerinin sönmesi), çok iyi kısmi remisyon, hastalığın ilerlemeden kaldığı dönem ve toplam başarı oranlarının hepsinde anlamlı ve önemli başarılar gösterdi. Beklenenlerin ötesinde herhangi bir ekstra yan etki bildirimi olmadığı belirlendi."

Daratumumabın biyolojik bir ilaç olduğunu belirten Özcan, "Klasik kemoterapi ilaçlarından farklı. Miyelom hücresinin yüzeyindeki CD-38 isimli bir bölgeyi tanıyor ve orayı hedef alarak bağlanıyor. Bu anlamda hedefe yönelik akıllı ilaçlardan birisi." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler