Muhtıra gibi kitap yazdılar

Muhtıra gibi kitap yazdılar

Rahatsız Genç Siviller'in ortaklaşa kaleme aldıkları kitap büyük ilgi görüyor.

Herkes Ankara’daki Anıtkabir’e giderken, onlar Miniatürk’tekine gitti. Çankaya resepsiyonuna Converse spor ayakkabıyla katıldılar. Fiji’deki darbeyi protesto etmek için, Fiji ada olduğundan, denizde eylem yaptılar. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Aliye Öztürk adında hayali bir karakter yaratıp onu kendi adayları olarak lanse ettiler.

 

Elde fener, gece yarısı İstanbul sokaklarında hukuk ve vicdan aradılar. Orhan Gencebay’dan alıntı yaptılar, Kürtlerle Türkler birarada yaşayamayacaksa "batsın bu dünya" dediler. 27 Nisan bildirisinin sabahında, daha kimse uyanmadan, onlar Galatasaray Meydanı’nda protestodaydılar. Zinde siviller, muhtıraya derhal karşı çıkmış, herkesten önce tepkilerini duyurmuşlardı.

 

Yaşları 20-30, sayıları 60, 1500 kadar da sempatizanları var. Başkanları, şefleri yok; sözcülük müessesesi oluşturmuşlar. Başı açıklar, başı kapalılar, beyaz yakalılar, çoğunlukla da öğrencilerden oluşuyorlar. Organizasyonlarını İstanbul Beyoğlu’ndaki mütevazı ofislerinden yürütüyor, masraflar için 50 lira aidat ödüyorlar.

 

İlk olarak 2000 yılında 19 Mayıs’ta Van’da alternatif bir gençlik bayramı kutlaması yaptılar. Bu alternatif kutlamalar her 19 Mayıs’ta farklı bir ilde devam ediyor. 2003 kutlamasında yayınladıkları "Bayramları stadyumlardan kurtaralım" başlıklı bildiri ertesi gün pek çok gazetede yer aldı. Dönemin AKP’li Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın destek çıktığı öneriden bir ay sonra Cumhuriyet Gazetesi "genç subaylar rahatsız" haberini yayınlandı. Genç subayların rahatsız oldukları 5 maddeden biri de bu 19 Mayıs Bayramı tartışmalarıydı. Genç subayların rahatsızlığına tepki olarak, bu kez 2006’daki bildirilerine "Genç Siviller Rahatsız" başlığını koydular.

 

Söylemlerinde ordu ve CHP karşıtlığı ağırlık taşıyor. Bu karşıtlık onları Abdullah Gül’ün Çankaya resepsiyonuna kadar taşıdı. Gerçi cumhurbaşkanına hediye aldıkları 43 numara bez ayakkabıyı kendisine veremediler ama bu resepsiyonda Çankaya’ya çıkan ilk Converse ayakkabılılar unvanını aldılar. Son olarak ortaklaşa kaleme aldıkları bir de kitap çıkardılar. "İçerde Eylem Var!" ciddiyetle mizah arasında gidip gelen bir kitap. Siyaset ve sivil toplum konusundaki bildiriler, üyelerin bu gruba niye katıldığını anlattıkları bölümler, eylem teknikleri, ne kadar sivil olduğunuzu ölçen testler yer alıyor.

 

Abdullah Gül’E ÖNERİLER

 

Bush’un yüzüne tükürün. İki ülke arasında kriz çıkmasın diye hapşırmış numarası yapın.

İran’ı ziyaret ederseniz, başörtüsü zorunluluğunu protesto için Hayrünnisa Hanım başını açabilir.

Sulukule’de yerlerinden edilen çingenelere köşkün bahçesinde çadır kurdurun.

Şeker Bayramı’nda bile laiklik uyarısı yapıp ağzımızın tadını kaçırmayın.

 

GENÇ SİVİLİN EL KİTABI

 

Etkinliğin yapılacağı saat, haberin gazete ya da yayına yetişebileceği şekilde seçilmeli: En iyisi 11.00-13.30 arası.

Eylemde basına poz verirken arkanızdaki vitrinde Tostçu Veli ya da ayakkabıda damping gibi şeyler yazmamasına dikkat!

STK’lar yılın üçte birini birleşmeye çalışarak harcarlar. Bizim prensibimiz birleşmeye ne gerek var, gönüller bir olsun yeter.

Toplumun eylem kelimesiyle arası kötü. Bu nedenle eylemlere etkinlik, buluşma, aktivite demek annelerin ruh sağlığı açısından doğru yol.

 

Yanlış Ezgi ile Doğru Zeynep

 

Yanlış Ezgi: Alo

Anne: Nerdesin kızım?

Yanlış Ezgi: Eylemdeyim Anne.

Anne: Neeeeeeeee!!! Ne eylemi, çabuk uzaklaş oradan. Allahım polisler seni saçından sürükleyecek. Karakollardan toplamak için mi üniversiteye gönderdik seni. Selami, kolonya getir, fena oluyorum.

Doğru Zeynep: Alo

Anne: Neredesin kızım?

Doğru Zeynep: Basın açıklamasındayım Anne.

Anne: Hah, iyi iyi, açıklamanız bittikten sonra bir yüncüye uğra da 4.5 numara bir çift şiş alıver güzel kızım.

 

ADNAN MENDERES’İN FOUCAULT İLE YAN YANA OTURDUĞU HAYALİ PANEL

 

Kitabın en sonunda, hayali bir panelin tutanakları var. Hayali Cumhurbaşkanı adayı Aliye Öztürk’ün moderatörlük yaptığı bu panele, Mevlana, Sezen Aksu, Mehmet Akif Ersoy, Alman Yahudi kadın filozof Hannah Arendt, idam edilen eski Maliye Bakanı Cavid Bey, Fransız filozof Michel Foucault, Deniz Gezmiş, Adnan Menderes, İtalyan komünist Antonio Gramsci, Amerikalı anarşist Emma Goldman gibi pekçok ünlü katılmış.

 

Bu ilginç panelde örneğin Cavid Bey şöyle diyor: "Adım hiçbir dahlim olmayan davalara karıştırıldı, yargısız infaza uğradım. Ama kimse benim uğradığım adaletsizliğe karşı sesini çıkarmadı." Mevlana söze giriyor: "Adalet nedir? Ağaçlara su vermek. Zulüm nedir? Dikeni sulamak." Deniz Gezmiş, genç sivilleri yorumluyor: "Bugün genç olsaydım Genç Siviller’e katılır mıydım sorusuna cevap veremem. Belki katılırdım, belki gıcık olurdum, belki avukat olup evimin bahçesinde çocuklarımın koşup oynamasını seyrederdim." Sezen Aksu söz alıyor: "Dostlar bu öz değil sadece biçim. Bu kader değil... Hepimize öğretilmiş öfkeler. Bu kızgın bu kalp kıran eller de bir zaman bebektiler."

 

GENÇ SİVİL TESTİ

 

Cumhurbaşkanı nasıl seçilmeli?

 

A) Görücü hamamında

B) Koklayarak

C) El değmeden, gözle

D) Demokratik usullerle

 

Türkiye’de seçim barajı ne olmalıdır?

 

A) %10

B) %12.89

C) DTP’nin alacağı oydan yarım puan fazla

D) Baraja karşıyım

 

Uygun adım kaç metre yürüyebilirsiniz?

 

A) 50 metre

B) 5 kilometre

C) Kıt’a dur komutu gelene kadar

D) Volta atmayı tercih ederim

 

Türkiye’de yapılan askeri darbelerin tarihleri arasındaki ilişki şöyledir: 27-12-12-28-27-? Buna göre sonraki darbe ayın hangi gününe denk gelecektir?

 

A) 28

B) 12

C) 27

D) Lüzum olduğunda

 

Hürriyet