Muğla'da deniz turizmi eylem planı hazırlanacak

Muğla'da deniz turizmi eylem planı hazırlanacak

Kıyı şeridinin uzunluğu, eşsiz koyları ve marinaları ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Muğla'da deniz turizmi ile ilgili eylem planı hazırlıklarına başlandı- Vali Çiçek:- "Bizim meselemiz sürdürülebilir turizm. Bir eylem planı hazırlayarak, bu

MUĞLA (AA) - Muğla Valiliği tarafından, deniz turizminde yaşanan sorunların tespiti, çözümü ve yapılması gerekenler konusunda acil eylem planı hazırlanıyor.

Konuyla ilgili çalışmaları değerlendirmek amacıyla Akyaka Yücelen Otel'de, turizm sektörü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Vali Amir Çiçek, Muğla'nın, Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip ili olduğuna işaret etti.

Muğla'nın deniz turizmindeki ivmeyi artırmak için bir eylem planı hazırlanması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Bu yılı en iyi şekilde geçirmemiz için kısa, orta, uzun vadeli yapılması gerekenleri sektör temsilcileri ile bir araya gelerek değerlendirdik." dedi.

Düzenlenen toplantılarda ortak akıl ile güzel fikirler ortaya çıktığını belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Ortaya çıkan sorunları ve yapılması gerekenleri paylaşacağız. Daha sonra ana başlıklarla bunu bir eylem planı haline getireceğiz. Bu eylem planını da iş takvimine bağlayacağız ve iş takvimiyle kendimizi kontrol edeceğiz. Bizim meselemiz sürdürülebilir turizm. Bir eylem planı hazırlayarak, bu planı hayata geçirerek, gelecek yıllarda deniz turizminden elde edilen ivmeyi artırabilmek istiyoruz."

- "Nitelikli personel açığı"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pelin Arsezen Otamış, deniz turizmi konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katılımcılara brifing verdi.

Yerel halkın deniz turizminin yeterince farkında olmadığını kaydeden Otamış, bu alanda nitelikli personel açığı yaşandığına dikkati çekti. Kruvaziyerlerin limana hızlı yanaşıp hızlı demir almalarını sağlamanın önemine işaret eden Otamış, ayrıca katı-sıvı atık alım istasyonlarının da yetersiz kaldığını vurguladı.

Otamış, kentte kıyı master planı yapılması, teknelerdeki eski makinelerin çevreye duyarlı hale getirilmesi, teknesi olan otel ve acente sahiplerinin birlik ve kooperatiflere üye olarak belli standartları yakalaması gerektiğini bildirdi.

- "Feribotu tercih eden en fazla harcamayı yapıyor"

Otamış, feribot turizmi hakkında bilimsel bir çalışma bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Feribotu tercih eden turist profilinin, gelir, eğitim ve entelektüel seviyesi yüksek. Bizim turizm araştırmalarından gördüğümüz en fazla harcamayı yapan kitle. Yine yabancı bayraktan Türk bayrağına geçişin kolaylaştırılması araştırmamızda öne çıktı. Gemi personeli ve turizm yatçılık personeli ayrımının yapılması gerekliliği vurgulandı."

Engelli vatandaşların deniz turizminden faydalanmasıyla ilgili düzenlemelere ihtiyaç olduğunun altını çizen Otamış, "Plajlar özelinde ele alırsak bunu başaran plajlar ve sahillerimizin olduğu görülmekte. Antalya ve Akyaka'da, engelsiz turizm plaj alanları düzenlenmesi başladı. Yat, tekne bakımı onarım yerlerinde de engelli vatandaşlar için düzenlenmeler yapılması gerekiyor. Yat imalatçıları veya bu alanda yatırım yapanların teşvik edilmesi ihtiyacı doğuyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :