Müftülük Konya’daki Ramazan programlarını açıkladı

Müftülük Konya’daki Ramazan programlarını açıkladı

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu Rramazan ayı bilgilendirme toplantısı yaparak 2019 yılı Ramazan ayı temasının “Ramazan ve İnfak” olduğunu söyledi

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu İl Müftülük binasında Ramazan ayı bilgilendirme toplantısı yaparak 2019 yılı Ramazan ayı temasının “Ramazan ve İnfak” olduğunu söyledi.  Toplantıya İl Müftü Yardımcılarından Dr. Hamza Küçük ve Aslan Çıtır da yer aldı. Pazartesi günü Ramazan ayının ilk günü olduğunu söyleyen Poçanoğlu, “Bilindiği gibi Ramazan ayı manevi dinamikleri, toplumdaki tezahürleri ve Müslümanların ruh dünyasındaki etkileri bakımından çok verimli değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimidir. Ramazan ayı, dini duygu ve coşkunun yoğunlaştığı, fert ve toplum hayatında zihin ve gönül dünyasının yenilenme fırsatı bulunduğu bir dönemdir. Müslüman Türk halkının bu coşkuyu idraki ve yaşantısı her türlü takdirin üstündedir. Başkanlığımız, 2019 yılı Ramazan ayı temasını “Ramazan ve İnfak” olarak belirlemiştir.  İnsanın, Yüce Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla ortaya koyduğu her türlü iyilik, fedakârlık ve harcamalar infak olarak isimlendirilir. Bu açıdan infak, farz olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrı içeren geniş bir kavramdır. İnfakın isteyerek ve seve seve yapılması, karşılığında herhangi bir menfaat beklentisine girilmemesi önem arz etmektedir. (İnsan, 76/8-10) Ayrıca infakta gösterişten, karşısındakini rencide edecek tutum ve davranışlardan şiddetle kaçınılmalıdır. (Bakara, 2/261-262) Zira infakta önemli olan gönülden yapılmasıdır. Gönül zenginliğine kavuşamamış, gönlünü infaka açamamış insanların merhamet ve cömertliği kuşanmaları, iyilik ve güzellikleri çoğaltmaları mümkün olamayacaktır. İnfakın en büyük amaçlarından biri ekonomik canlılığın temin edilmesi, para ve servetin atıl kalmasının önüne geçilmesidir. "… Altın ve gümüşü (genel olarak parayı ve serveti) biriktirip sayarak Allah yolunda infak etmeyenler yok mu, işte onlara acı bir azabı müjdele!" (Tevbe, 9/34) ayet-i kerimesi bu gerçeği bizlere öğretmektedir. Ramazan ayının infak ayı olarak nitelendirilmesi, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) her zaman cömert olduğu halde Ramazan ayı içerisinde ümmetine kılavuz olarak cömertliğin zirve örnekliklerini sunuşu önemli bir husus olarak değerlendirilmelidir. (Buhari, Savm,7) Ramazan kelimesi, bize mübarek bir zaman dilimini, manevi bir huzur iklimini anlatır. "Ramazan ve İnfak" konusunun ele alınışı, Ramazan'ın bu manevi ikliminde toplumsal yapımızı, kardeşliğimizi ve toplumsal dayanışmamızı güçlendirici çalışmaların hayata geçirilmesine ve bu yönde toplumsal bir farkındalık oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Çünkü Ramazan, dayanışmanın ve kardeşliğin daha da olgunlaştırılabilmesi için Müslümanlara ikram edilmiş bir bereket mevsimidir. Ramazan ayı, ibadettir, rahmettir, mağfirettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için, birey ve toplum için takvadır, korunmadır. Ramazan ayı, selâmdır, esenliktir, sükûnettir, huzurdur, dinginliktir. Ramazan ayı, kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır. Ramazan ayı, berekettir, ziyafettir, zarafettir. Ramazan ayı, zenginin oruç tutarak yoksulu anlamasıdır” dedi.

RAMAZAN’DA HAZIRLIKLAR TAMAM

Müftü Poçanoğlu, Ramazan ayı boyunca infak ve cömertliğin bireysel ve toplumsal faydalarına dikkat çekileceğini, toplumun bütün kesimlerinde konuya ilişkin bir farkındalık oluşturulmaya çalışılacağını söyledi. İl Müftülüğünün bu anlayışla hareket ettiğini söyleyen Poçanoğlu, “il genelinde Ramazanda yapılacak hizmetleri gözden geçirerek gerekli hazırlıkları yapmıştır.  Bu hazırlıkları şöylece özetleyebiliriz

Ramazan ayına başlarken tüm camilerimizin genel durumu gözden geçirilerek temizlik ve bakımı yapılacaktır.

Müftülerimiz, bay bayan vaizlerimiz, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Öğretim görevlileri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri, emekli müftü ve vaizlerimizden oluşan 160 kişilik bir irşat ekibiyle Ramazan ayı boyunca cemaatimize hizmet vermeye çalışacağız. Oluşturulan bu irşat ekibi, muhtelif camilerde bayan ve baylara vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaklardır. Ayrıca haftanın Çarşamba günleri bayan vaizler ilçelerde program icra edeceklerdir.

Tüm camilerimizde sabah, öğle veya ikindi vakitlerinde Din görevlilerimiz, hafız Kur'an Kursu Öğreticilerimiz ve hafız İmam Hatip Lisesi Öğrencileri; bayanlara vaaz yapılan camilerde ise bayan Kur'an kursu öğreticileri ve öğrencileri tarafından mukabele okunacaktır. Mukabelelerde okunan kısımların özet mealleri, mukabeleden sonra verilecektir.

Ramazan ayı boyunca Dini Soruları Cevaplandırma(Fetva)  Bürosu hem şifahi sorular hem de Alo 190 Fetva hattı için saat 19.30 ‘a kadar açık tutulacak, vatandaşlarımız hem bizzat gelerek hem de telefonla bilgilendirileceklerdir.

Merkez ilçelerinde (Hatimle Teravih Namazı Kılınacak Camiler)

S.N.

SELÇUKLU

MERAM

KARATAY

1

KEMAL ONSUN C.

YAYLAPINAR YEŞİL C.

PİRİMEHMET PAŞA C.

2

ELMAS KÜLLİYESİ C.

KONEVİ C.

MÜSEVVİT C.

3

HOCACİHAN ZÜLFİKAR C.

DERE BÜYÜK C.

İSTİKLAL MAH. NENE HATUN C.

4

EBUZER GIFFARİ C.

SELVER MEHMET AKİF C.

HACI MUSA EFENDİ C.

5

KARAALİ C.

KAPU C.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER C.

6

MUSALLA HALKABİKÖŞK C.

YAYLAPINAR VEYSEL KARANİ C.

ARAPLAR İĞDELİ CAMİİ

7

ADNAN SÜRMEGÖZ NİŞANTAŞ KÖŞE (SARI)C.

YÜKSEK İSLAM ENSTİTÜSÜ C.

KARAKAYIŞ KAVUTOĞLU C.

8

DOKUZ MH. C.

AKKABAK C.

 

9

AKABE C.

HÜDAVERDİ C.

 

10

KURŞUNCULAR C.

HÜSEYİN GÜNHAN C.

 

11

SİLLE ERENKÖY C.

 

 

12

SELÇUKLU MERKEZ C.

ATEŞBAZI VELİ MH. HOCALAR C.

 

13

NEBAHAT HİLMİ BÜYÜKKÜREKÇÜ ANADOLU İ.H.L.TATBİKAT C.

KARAKURT C.

 

14

ALEMDAR C.

HARMANCIK MAH.C.

 

15

OTOGAR ZEKİ ALTINDAĞ C.

 

 

16

KOCATEPE ULU C.

 

 

17

ZEKİ ALTINDAĞ C.

 

 

           

 

İLÇELERDEKİ HATİMLE TERAVİH NAMAZI KILINACAK CAMİLER

Akşehir Seyyid Mahmut Hayrani C., Fatih C., Ceylanlar  Çarşi C., Aziziye C., Yaylabelen Mh. Fatih C., Beyşehir Cuma C., Bozkir Hz.Ömer C, Cihanbeyli Merkez Yeni C., Yeniceoba Ulu C., Çumra Çarşi C., Kümbetli C.,  Güneysınır Karasınır Mh. Gölbaşı C., Doğanhisar Merkez Ulu C., Kadınhanı İbrahimpaşa C., Ereğli Karagözler C., Bağdatli C., Menderes C., Yaburlar C. Ilgin Lalamustafapaşa C., Kadinhani Ibrahimpaşa C., Sarayönü Dörtyol Fatih C., Kulu Merkez C., Selbasan C., Merkez Bilali Habeş C.,Seydişehir Hüdaverdi C., Yunak Merkez C., Hüyük Kıreli Çarşı C., olmak üzere İlimiz genelinde toplam 65 camide hatimle teravih namazı kılınacaktır. Bu konuda İlçe Müftülerimizin çalışmaları devam etmekte olup talep ve ihtiyaç halinde diğer bazı camilerimizde de hatimle teravih namazı kılınması mümkün olacaktır.

 

İlimiz genelinde Ramazan ayının son on gününde 96’ sı Merkez İlçelerde olmak üzere 205 camide itikâfa girilecek, Ramazan ayı boyunca 2605 camide mukabele okunacaktır.

İlimizde 15 camide mahyalar asılarak Ramazan-ı Şerif’te tarihin derinliklerinden gelen bir geleneğimiz tekrar yaşatılacaktır.

Ramazan ayı içerisinde her gün 9 camide iftar yemeği verilecektir.

S.N.     İLÇESİ            CAMİ ADI

1          SELÇUKLU    İBRAHİM HAKKI KONYALI C.

2          MERAM          YEŞİL TEKKE MAH. C.

3          MERAM          ŞIH ÖMER VELİ HAZRETLERİ C.

4          AKŞEHİR       KARAHÜYÜK C.

5          DEREBUCAK DEREBUCAK MERKEZ C.

6          DEREBUCAK MUSALLA C.

7          BEYŞEHİR     YENİDOĞAN ÇARŞI C.

8          YALIHÜYÜK ULU C.

9          KADINHANI İBRAHİ PAŞA C.

31 Mayıs 2019 Cuma günü,   Kadir gecesinde 715 camimiz sabaha kadar açık kalacaktır.

Ramazan ayı içerisinde 47 camimizde sakalı şerif ziyareti yapılacaktır.

Konya'mızda yayın yapan Televizyon, Gazete ve Radyo Yöneticilerinin talepleri halinde İl ve İlçe Müftülüklerimizde görev yapan görevlilerimizin katılımlarıyla dini Programlar icra edilecektir.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde (imsak saatinde) okunacağı için; Muhterem vatandaşlarımızın ezan başlar başlamaz yeme içmeyi bırakıp oruca başlamaları gerekmektedir.

Yatsı Namazı normal vaktinde kılınacak, yatsı ezanında herhangi bir te'hir olmayacaktır. Müftülüğümüz tarafından basılan imsakiyeler, İl Müftülüğünden ve İlçe Müftülüklerimizden temin edilebilir.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Karatay Sultan Selim Camiinde ve Selçuk Mahallesi Hz. Ebu Bekir Camiinde Enderun usulü Cumhur Müezzinliği ile Teravih namazı kılınacaktır.

 

Camilerimizdeki vaaz, mukabele ve hatimle teravih namazı programları cami girişlerinde ilan edilmek suretiyle cemaatimiz bilgilendirilecektir.

Bu yıl, Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca en az 23,00TL (Yirmi Üç lira)  olarak tespit edilmiştir. Ancak fitre verirken bir kişinin sahur ve iftarda kendi yediği iki öğünlük yemek bedelini fakire vermesi daha uygun olur. Diğer bir deyişle herkes kendi hayat standardını dikkate alarak fitresini vermelidir.

Bu yıl Ramazan ayı 29 gün olup Ramazan Bayramı 04 Haziran 2019 Salı günüdür. Konya arzına göre Bayram Namazı İl merkezinde saat 6.07’de kılınacaktır.

Ramazan öncesi her cami ve çevresinin genel temizliği yapılacak elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek, ayrıca camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecektir.

Camilerde bayanlara mahsus mekânların daha geniş, aydınlık ve sağlıklı olması için çaba gösterilecek ve bayanların camilere devam etmeleri teşvik edilecektir.

Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilerek, yaşının gereği davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin devamı ve pekiştirilmesi hedeflenecek özellikle Kadir Gecesi ve Bayram Namazlarına katılmaları sağlanmaya çalışılacaktır.

Engelli vatandaşlarımızın camilere girebilmeleri ve cemaate katılabilmelerini kolaylaştırmak için cami içinde ve dışında gerekli tedbirler alınacaktır.

Ramazan boyunca ilçe müftülerimiz, vaizlerimiz ve diğer görevlilerimizce hastane, hapishane, çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseler ile ilgilenilecektir.

Şehit yakınları ve gaziler başta olmak üzere yetimler, engelliler, göçmenler, emekli personel, çocuk evleri, öğrenci yurtları, huzurevi, hastane, ceza infaz kurumu, AMATEM, kadın konuk evleri vb. kişi ve kurumlar ziyaret edilecek, bahse konu kişi ve kurumlara yönelik mahalli imkânlar ölçüsünde iftar ve Ramazan özel programları düzenlenecektir.

"Biz Bir Aileyiz Cuma Gecesi Ailecek Camideyiz" projesi kapsamında mahalle ve sitelerde komşuluğu yeniden ihya etmek amacıyla din görevlilerimizin mahalle ve apartman iftarları düzenlemeleri teşvik edilecektir.

Başkanlığımızca hazırlanan yazılı, görsel ve işitsel materyallerin etkinliklerde, yerel TV ve radyolarda yayımlanması sağlanacaktır.

Bu vesileyle, bütün din görevlilerimizin ve aziz milletimizin Ramazan ayını tebrik eder; bu ayın vatanımız, milletimiz İslâm âlemi ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim.”

muftuluk-konya’daki-ramazan--(2).jpg

 

Etiketler :