Müezzinoğlu AA Editör Masası'nda

Müezzinoğlu AA Editör Masası'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: (5)- "(TÜİK'in açıkladığı aralık ayı işsizlik rakamları) Belki 2017'nin Ocak rakamı da işsizlik oranı anlamında çok hafif bir artışı getirebilir. Ama 2017'nin Aralık ayında, çok rahatlıkla söylüyorum, bu perf

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TÜİK'in geçen yılın aralık ayı için açıkladığı yüzde 12,7'lik işsizlik oranıyla ilgili, "Belki 2017'nin Ocak rakamı da işsizlik oranı anlamında çok hafif bir artışı getirebilir. Ama 2017'nin Aralık ayında, çok rahatlıkla söylüyorum, bu performansımızı sürdürerek işsizlik oranı mutlaka ama mutlaka tek haneli rakama inecek, yüzde 10'ların altına inecek." dedi.

Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

TÜİK'in 2016 Aralık ayı verilerine göre, işsizlik oranının 1,9'luk artışla yüzde 12,7'ye yükselmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Müezzinoğlu, 2016'nın çok zor bir yıl olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, Rusya ile uçak krizi, terörle mücadele, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi gibi olağanüstülükler yaşandığına işaret ederek, "Bir de baktık ki birdenbire bizim sanayicimiz, istihdam oluşturan kitlemiz biraz duraksadı." diye konuştu.

ABD'deki başkanlık seçimi, İngiltere'nin AB'den çıkışı ve Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelerin de ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini anlatan Müezzinoğlu, 2016 Nisan ayından itibaren istihdamda daralma başladığını kaydetti.

Müezzinoğlu, Çalışma Bakanlığı görevine getirildiği geçen yılın ağustos ayında açıklanan mayıs ayı işsizlik oranının yüzde 10,6 olduğunu, bu oranın aralık ayında yüzde 12,7'ye yükseldiğini belirtti.

- Hedef, 1,5 milyon artı istihdam

Bunları gördükleri için 2016 sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çağrısıyla çalışma hayatında "milli seferberlik" başlattıklarını dile getiren Müezzinoğlu, "Dedik ki 2017'de 1 milyon istihdam. 7 Ocak'ta biz bunu Konya'da başlattık. Hedefimiz bir milyon artı istihdamdı." dedi.

Müezzinoğlu, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın hedefi yeterli görmeyip müdahale ettiğini söyledi.

Bir milyon ve artı istihdamın 2017'yi kurtaracağını ancak 2016'dan açık olan 500 bin istihdamın yok farz edilemeyeceğini, dolayısıyla bu rakamın 1,5 milyon olmasının istendiğini ifade eden Müezzinoğlu, işverene verilecek desteklerin de daha güçlü olması gerektiğinin belirtildiğini kaydetti.

Türkiye'ye karşı oynanan oyunlara yönelik ekonomik anlamda da çalışmalar yapıldığını, farklı bakanlıkların ekonomik destekler açıkladığını belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Bu 2016'nın 500 binlik açığını, eksisini mart sonu itibariyle kapatmış olacağız. 2016'dan bize gelen 500 bin yük mart sonu itibariyle tamamen karşılanmış olacak ve ondan sonraki hedefimiz 2017'nin bir milyonluk istihdamı için devam edeceğiz. Belki 2017'nin Ocak rakamı da işsizlik oranı anlamında çok hafif bir artışı getirebilir. Ama 2017'nin Aralık ayında çok rahatlıkla söylüyorum, bu performansımızı bu dinamiklerle sürdürerek işsizlik oranı mutlaka ama mutlaka tek haneli rakama inecek, yüzde 10'ların altına inecek. Şubat ayının rakamı 3 Mart'ta 264 bin 630, 13 Mart itibariyle de 309 bin 50, bu arada ilave 44 bin 420, bu 10 günlük sürede ilave rakamlar. Bizim şimdi elimizdeki net olmayan rakamları verdiğimde 500 bin gibi görünüyor. Ama ay sonu itibariyle bizim sigortaya bildirimler netleşince, girdi çıktıları da çıkarttıktan sonra net rakamları vermemiz gerekir. O nedenle şubat ayının rakamlarını 25 Mart'ta net olarak vereceğiz. Bu rakam muhtemelen, bu söylediğim rakamların oldukça üzerinde olacak."

İşsizlik oranının yüzde 9'un altına indirilmesinin büyük bir başarı olacağını vurgulayan Müezzinoğlu, bu başarıyı yakaladıklarında da milletin kazanacağını kaydetti.

Müezzinoğlu, istihdamı teşvik için "işbaşı eğitim programı" başlattıklarını da hatırlatarak, ilk defa işe girenlere ilk üç ay bin 502 lira ödediklerini bildirdi.

Bundan 500 bin kişinin yararlanacağını ifade ede Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üniversiteyi yeni bitirmiş ama iş tecrübesi yok, teorik var pratik yok...Gidecek bir iş yerine 'Ben sizden üç ay herhangi bir şey istemiyorum, İŞKUR bana öyle diyor, bin 502 lira, burada Genel Sağlık Sigortası primim de var. Ama ben bu üç ayda işi öğreneyim, sonra da sizde kalıcı olmak istiyorum.' Ondan sonra işveren onu sigortalı yapacak. O yaptığı zaman yıl sonuna kadar kalan sürenin de primlerini yine biz üstleniyoruz. Buradan da 91 binin üzerinde işbaşı eğitiminde, aktif iş gücünde değerlendirilen insanımız oluştu. Bu 500 binin 100 binini dezavantajlı gruplara ayırdık, 50 bini kadınlarımız, 40 bini engellilerimiz, 10 bini de eski mahkumlar."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler