MTA çalışanlarına veda yemeği verildi
Karapınar'da Maden Teknik Arama Enstitüsü (MTA) çalışanlarına yemek verildi.
Karapınar Obrukları Araştırma Proje Şefi Dr. Koray Törk tarafından, Karapınar Yüzüncü Yıl Atatürk Parkında verilen yemeğe Jeofizik Mühendisi Aslan Çınar, Aytekin Ayva, Sinan Keleş, Recai Karlı, Jeoloji Mühendisleri Şerafettin Ateş, Levent Yeleser, Nurdağan Sertel, Hidroloji Mühendisleri Barbaros Erdurun, Dr. Nayan Güner, Cahit Özgür, Sultan Yavuz, Proje danışmanı Prof. Dr. Serdar Bayar, Doç Dr. Nur Özyurt ve MTA çalışanları katıldı.
Törk, Karapınar'da çalışmalara 4 Mayıs'ta başladıklarını belirterek, son yıllarda oluşumu hızlanan obrukların araştırılması için 11 Eylül'e kadar çalışacaklarını ifade etti.
Karapınar'ın ve Karapınarlıların obruklarla yaşamaya alıştığını gözlemlediklerini anlatan Törk, ''Yaklaşık dört aydır Karapınar'da obrukların oluşum şekli, nedenleri ve bugünden sonra nerelerde obrukların oluşabileceğine dair dört yıl sürecek bir proje kapsamında çalışmaya başladık. 2009 yılı araştırmalarında çalışma sistemimizi kurarak özellikle İnoba ve Akkuyu obrukları üzerinde yoğunlaştık'' dedi.
Karapınar'da oluşan obrukların çok büyük tehlike arz etmediğini ancak bunun çok büyük obrukların olmayacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Törk, araştırmaya 2009 yılı için 700 bin lira bütçe ayrıldığını belirtti.
Alansal olarak yapılan bu araştırmanın Türkiye'de ilk defa Karapınar'da yapıldığını ifade eden Törk, ''Obrukları tetikleyen unsurların en önemlisi, su seviyesinin düşmesidir. Karapınar'da suyun israf edilmeden kullanılması ve daha çok su isteyen, mısır, pancar gibi ürünler yerine daha az su tüketen ürünlerin ekilmesi için çalışmalar yapmak gerekir. Su seviyesinin her geçen gün düşmesi Karapınar'da obruk tehlikesini de beraberinde getirecektir'' diye konuştu.
Törk, MTA'nın Karapınar'da 35 teknik eleman, 33 işçi, 15 araç ve 5 şoförle çalıştığını sözlerine ekledi.