Moldova'daki hükümet karşıtı protestolar

Moldova'daki hükümet karşıtı protestolar

Muhalefet, yeni taleplerini sundu

ANKARA (AA) - Moldova'da erken seçime gidilmesini isteyen muhalefet, hükümete yeni şartlarını sundu.

Moldova haber ajansı Moldpress'in haberine göre, Sivil Forum temsilcileri, Moldova'yı sosyal ve ekonomik krizden çıkarmaya yönelik olduğunu savundukları şartlarının 30 gün içinde karşılanmasını istedi.

Sivil Platform'un önde gelen isimlerinden Arcadie Barbarosie, yaptığı açıklamada, taleplerinin karşılanmaması durumunda protestoların devam edeceğini belirtti. Toplum üzerindeki baskıya vurgu yapan Barbarosie, devlet yetkililerin sonuçlara katlanacağını söyledi. Barbarosie, yetkililerden diyalog grubu konusunda da istekte bulundu.

Haysiyet ve Gerçek Platformu üyesi Vasile Nastase de yaptığı açıklamada "Protestolara devam edeceğiz, parlamentonun ilk toplantısında taleplerimizin gündeme getirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla 29 Ocak'ta düzenlenen Sivil Forum'da devlet başkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği, kamu kurumlarının devlet baskısından kurtarılması ve bankacılık sektöründe mevzuat değişikliği yapılması gibi talepler gündeme getirilmişti.

Ülkede 30 Kasım 2014'te yapılan milletvekili seçimlerinde Rusya yanlısı Sosyalist Parti birinci çıkmış ancak hükümeti kurmayı başaran taraf Avrupa yanlısı sağ partiler olmuştu. Bunun üzerine muhalefet, yolsuzluk ve ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Göstericiler, sık sık sokağa çıkarak yaptıkları eylemlerle sağ partilere ve Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti'ye baskı kurmaya başlamıştı.

Sağ partiler arasında yapılan uzun görüşmeler sonrasında ülkeyi ekonomik olarak sıkıntılardan kurtaracağına ve yolsuzlukları temizleyeceğine söz veren Demokrat Partili Pavel Filip’in başbakanlığı parlamentoda onaylanmıştı. Filip hükümeti, parlamento binası önünde düzenlenen gösteriler nedeniyle gizlice yemin ederek görevine başlamıştı. Parlamento binası önünde 20 Ocak gecesi binlerce kişiyi toplayan Haysiyet ve Gerçek Platformu ile Rusya yanlısı muhalefet, üç gün boyunca hükümet karşıtı gösteriler yaparak, hükümetin istifası ve erken seçim taleplerine, "devlet başkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini" de eklemişti.

Başbakan Filip ise günlerdir hükümetin istifası ve erken seçim talebiyle gösteri yapan muhalefete tepki göstererek, istifa etmesinin söz konusu olmadığını ve görevi bırakmasının ülkeyi daha derin sosyal ve ekonomik krize sürükleyeceğini söylemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :