Mısır'da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Mısır'da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Mısır'daki beş sivil toplum kuruluşunun açıklamasından:- "Söz konusu bu adımla (Anan'ın gözaltına alınması) birlikte yapılacak seçimler, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye biatın tazeleneceği kuru bir oylamaya dönüşecektir"

KAHİRE (AA) - Mısır'da beş sivil toplum kuruluşu, cumhurbaşkanlığı için adaylığını ilan eden eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın gözaltına alınarak saf dışı bırakılmasının, mart ayında gerçekleştirilecek seçimleri "kuru bir oylamaya dönüştüreceği" uyarısını yaptı.

Kahire İnsan Hakları Merkezi, Nazra Feminist Araştırmalar, Arap İnsan Hakları Ağı, Endülüs Hoşgörü ve Şiddet Karşıtı Araştırmalar Merkezi ile Mısır Hak ve Özgürlükler Komisyonu tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Anan'ın gözaltına alınması kınandı.

"Söz konusu bu adımla birlikte yapılacak seçimler, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye biatın tazeleneceği kuru bir oylamaya dönüşecektir." ifadesine yer verilen açıklamada, uluslararası kuruluşlar ile diplomatik misyonlardan, minimum standartlardan yoksun olan seçimlere katılmaması istendi.

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütünce dün yapılan açıklamada ise Anan'ın keyfi olarak gözaltına alındığı belirtilmiş, Mısır makamlarına tarafsız olması ve adaylar arasında ayrım yapmaması çağrısında bulunulmuştu.

Mısır ordusu önceki gün Sami Anan hakkında, cumhurbaşkanı adaylığını açıklaması ile ilgili işlediği yasal usulsüzlüklerden dolayı soruşturma başlatılacağını duyurmuş, askeri soruşturma makamları da bununla ilgili yayın yasağı getirmişti.

Eski Genelkurmay Başkanı'nın Mısır dışındaki seçim kampanyası müdürü Mahmud Rifat da Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Anan'ın gözaltına alındığını" duyurmuştu.

Hüsnü Mübarek döneminin Genelkurmay Başkanı Sami Anan, geçen cuma gecesi internetten yayımladığı görüntülü mesajda, mart ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olacağını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :