Mısır Gazeteciler Sendikası davası

Mısır Gazeteciler Sendikası davası

Tunus Gazeteciler Sendikası, Mısır'da Gazeteciler Sendikası Başkanı Kallaş ile sendikanın 2 yönetim kurulu üyesinin 2 yıl hapis ile 625 dolar para cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi

TUNUS (AA) - Tunus Gazeteciler Sendikası, Mısır'da Gazeteciler Sendikası Başkanı Yahya Kallaş ile sendikanın 2 yönetim kurulu üyesinin 2 yıl hapis ile 625 dolar para cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'da mahkemenin verdiği karar kınanarak, tepki olarak Arap Gazeteciler Birliği'ne merkezini Kahire'den başka bir yere taşıma çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetimine eleştirilerin de yer aldığı açıklamada, "Birçok kez ortaya konuldu ki Sisi yönetimi, ülkesinde Arap Gazeteciler Birliği'nin merkezini barındırma şerefini hak etmiyor. Verilen bu karar Sisi hükümetinin, gazeteciler sendikasının askeri yönetime boyun eğmesini sağlamaya yönelik yönelimini gösteriyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gazetecilere yönelik her türlü suçlama, yalandır. Mısır makamlarının yargının bağımsız olduğunu savunmasına rağmen, ülkede yargı bağımsız sendikalara karşı siyasi hesapları görmek için kullanılıyor."

Mısır Gazeteciler Sendikası'na ve tüm Mısırlı basın mensuplarına tam destek verildiği vurgulanan açıklamada, Sisi'nin basın ve ifade özgürlüğünü hedef aldığını ortaya çıkaran çalışmalar yürütüleceğine işaret edildi.

Basın mensuplarına yönelik ihlallere sahne olan Mısır'da dün Gazeteciler Sendikası Başkanı Yahya Kallaş ile sendikanın 2 yönetim kurulu üyesi, "Kanun kaçaklarına yardım ve yataklık yapmak" suçlamasıyla yargılandıkları davada, 2 yıl hapis ile 625 dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Mısır güvenlik güçlerinin 1 Mayıs’ta Gazeteciler Sendikası binasına girerek Amr Bedr ve Mahmud Sakka adındaki iki gazeteciyi gözaltına almasının ardından başlayan kriz, kısa sürede büyümüş ve sendika yönetimi İçişleri Bakanlığına sert tepki göstererek, bakanın istifasını istemişti.

Merkezi ABD'de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yıl yayımladığı raporda, Mısır'ın Çin'den sonra tutuklu gazeteci sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke olduğunu aktarmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :