Miroğlu'ndan Avrupa Konseyi'ne eleştiri

Miroğlu'ndan Avrupa Konseyi'ne eleştiri

AK Parti Mardin Milletvekili Miroğlu, göç ve sığınmacı gündemiyle toplanan AKPM Yaz Dönemi Genel Kuruluna, dünyada en fazla sığınmacıyı ağırlayan ülke olan Türkiye'den misafir konuşmacının davet edilmemesini eleştirdi

STRAZBURG (AA) - AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, göç ve sığınmacı gündemiyle toplanan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Yaz Dönemi Genel Kuruluna, dünyada en fazla sığınmacıyı ağırlayan ülke olan Türkiye'den misafir konuşmacının davet edilmemesini eleştirdi.

Strazburg’da devam eden AKPM Genel Kurulunda, göçmenler ve sığınmacılar konusunun tartışıldığı oturumda konuşan Miroğlu, Finlandiyalı parlamenter Susanna Huovinen’in hazırladığı raporda sığınmacılar ve göçmenler ayrımı yapılmadığını belirterek, "AKPM, mülteciye göçmen derse uluslararası hukuku göz ardı etmiş olur. Sığınmacı ve göçmen arasındaki fark bazı insanlar için ölüm kalım meselesidir." dedi.

Türkiye’nin dünyada en fazla sığınmacıya kapılarını açan ülke olduğunun altını çizen Miroğlu, "Türkiye’den hiçbir konuşmacının bu dönem toplantısının gündeminin büyük bir kısmını meşgul eden bu oturuma davet edilmemiş olmasını yadırgamaktayım." diye konuştu.

Miroğlu, Avrupa ülkelerini sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda sorumluluğa davet etti.

Oturum sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Miroğlu, Avrupa kurumlarının göç ve sığınmacılar konusunda Türkiye'nin destansı tavrını görmezden geldiğini ifade ederek, "Burada göç konusu konuşuluyor fakat konuyla en çok ilgili olan Türkiye'den bir belediye başkanı veya elini taşın altına koyan sorumlu davet edilmemiş. Atina Belediye Başkanı Genel Kurula hitap etti. Bu aslında Mardin'in, Gaziantep'in, Şanlıurfa'nın veya yıllardır sığınmacılara karşılık beklemeden kapılarını açan diğer şehirlerimizin yüceliğini görmezden gelme çabasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Rapora dair Genel Kurulda söz alan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan da dünya genelindeki sığınmacıların sayısının bir çok Avrupa ülkesi nüfusundan fazla olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Benim ülkemin raporda da belirtildiği gibi sığınmacıların kabulü konusunda özel bir yere sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Türk halkının büyük bir olgunlukla sığınmacılara sahip çıktığını belirtmeliyim. Bir çok farklı sorunu olan halkımız bunu bir sorun olarak görmedi ve destek verdi. Gaziantep ve Şanlıurfa belediyeleri, uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak sığınmacıları ağırlamada önemli görevler üstleniyor."

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu ise "Daha fazla iş birliği politikalarına ihtiyacımız var. Kriz başladığından bu yana Türk hükümeti ve sivil toplum kuruluşları olağanüstü özveri ile sığınmacıların ihtiyaçlarını karşıladı." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ı temsil eden AKPM üyesi Sahiba Gafarova da "Avrupa ülkelerinde binlerce sığınmacı ve göçmenin köprü altlarında uyuduğunu ve bunların büyük kısmının çocuk olduğuna" dikkati çekerek, bunun bir utanç kaynağı olduğunu ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

- Avusturyalı üyeden şok çıkış

AKPM’de Avusturya’yı temsil eden Eduard Köck ise tepki çeken bir konuşma yaptı. Göçmen ve mültecilerin Avrupa ülkelerine sadece savaşlar nedeniyle gelmediğini iddia eden Köck, "Verdiğimiz destekleri görüp daha çok geliyorlar. Cezbedici düzenlemeler yapmamalıyız. Yoksa daha fazla gelirler." dedi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :