Miraç gecesinde neler yaşandı?

Miraç gecesinde neler yaşandı?

Miraç gecesinde neler yaşandı? Peygamber efendimiz Mi'rac'a nasıl yükseldi? Miraç gecesinden ne anlamalıyız? Bütün bu soruların cevabı 'Türkiye'nin Seçimi - Miraç Kandili Özel' programında konuşuldu.

Kanal A'da yayınlanan Fatin Dağıstanlı'nın sunduğu 'Türkiye'nin Seçimi' programına konuk olan Kalaba Muradiye Camii İmam Hatibi Muhammed Zahid Karalı, Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Yılmaz, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Kırpık ve Takvim Gazetesi Yazarı Bülent Erandaç Miraç gecesinde yaşanan olaylara ve Miraç Kandili'nin önemine ilişkin açıklamalarda bulundular.

Miraç ne demektir ve Miraç gecesi neler yaşanmıştır?

Miraç kelime itibariyle merdiven ve yükselme aleti anlamına gelir. İnsanı bir yerden bir yere, bugünkü asansör ya da merdiven diye tabir edebiliriz. Madem ki insanımız bu kadar değer veriyor, böyle bir maneviyatı var. İçerisinde 1084 yıllık, bin aydan hayırlı bir Kadir Gecesi'ni barındıran 90 günlük zaman diliminin başlangıcı olan Recep ayında, Cenab-ı Hakk'tan ilham alarak söylüyoruz ki, Cenab-ı Hakk 5 gecede yapılan duaları asla reddetmez. Bunlardan biri de Mir'ac gecesidir

Peygamber efendimizi Cenab-ı Hakk bir beşer olması sebebiyle yalnız bırakmamıştır. Miraç ve İsra hadisesi bir anlamda Peygamber efendimizi takviye ve teselli için gerçekleşmiştir. Yeryüzünün kendisine dar edildiği bir esnada semanın kapıları açılmış ve ilahi makama kabul daveti almıştır. Yakın akrabalarını kaybettiği bu döneme hüzün senesi diyoruz.

Hüzün senesinde Cenab-ı Hakk onu Mescid-i Haram'dayken, ikindi ile akşam arasında uyku ile uyanıklık arasında bir halde iken, Peygamberimizin kalbi Cebrail ve diğer melekler tarafından önce manevi bir operasyona tabi tutuldu. Melekler onun kalbini açtı, hikmet ve zemzem suyuyla yıkadı ve onu Burak isimli bir binitle Mescid-i Aksa'ya getirdi.

Mescid'e geldiği zaman Hz. Peygamber, yarısı melek, yarısı peygamberlerden oluşan cemaate, onların ruhaniyetine iki rekat namaz kıldırdı. Peygamberimize namaz kıldırdıktan sonra Cebrail tarafından ona içinde şarap ve süt olan  2 kadeh takdim edildi.Peygamberimiz bu kadehlerden içerisinde süt olanı tercih etti. Süt bir anlamda mecazi olarak ümmetinin önünde sonunda son kelamda cennetle müjdelenmesine delalettir.

Miraç'ı nasıl anlamak ve değerlendirmek gerekir?

Cenab-ı Peygamberin kendine özgü bir sıfatı vardır. Hz. Adem safiyullahtır. Hz. İbrahim halilullahtır. Hz. Musa kelimullahtır. Hz. İsa ruhullahtır. Hz. Muhammet efendimiz ise habibullahtır. Habibullah, sevgidir, Allah'ın sevgilisidir. Aşık Maşuk birleşmesidir Miraç. Sidre-i münteha dediğimiz son huduttan ilerisine geçen tek bir varlık vardır. O da Peygamber efendimizdir.

Hz. Peygamber efendimiz için Miraç ne denli bir lütuf ve ihsan ise, ümmete düşen pay ise namazdır. Yani hakkın katına halk arasından çıkarılarak ubudiyet ve abdiyet makamından Allah'ın katına götürülen bir peygamber orada kalmamış ve geri dönmüştür. Peygamberimizin bu gecede getirdiği hediyelerden biri namazdır. Eğer 5 vakit namaz kılınırsa bu da müminin Miraç'ı olacaktır.

kanalahaber.com