Minik Viyan'a "ambulans" desteği

Minik Viyan'a "ambulans" desteği

Doğuştan gelen kas hastalığı nedeniyle solunum ve beslenme cihazlarına bağlı yaşayan 4 yaşındaki Viyan'ın hastaneye ulaşımda yaşadığı sorun çözüldü - Anne Serpil Çayır: - "Acil bir sağlık sorunu olmaması nedeniyle ambulans gönderilmiyordu. İl Sağlık Müdür

İZMİR (AA) - GÜLCAN KAPLAN - Doğuştan gelen kas hastalığı nedeniyle solunum ve beslenme cihazlarına bağlı yaşamını sürdürmek zorunda olan 4 yaşındaki Viyan Çayır ve ailesinin hastaneye ulaşım sorunu çözüldü. Cihaz parçalarının değişimi için sıklıkla hastaneye gitmek zorunda kalan minik Viyan ile Evde Sağlık Hizmetleri yetkilileri özel olarak ilgilenecek.

Anne Serpil Çayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada Myasthenia Gravis (MG) adı verilen hastalık nedeniyle "konuşamaz ve yürüyemez" denilen ancak özel ilgi sayesinde yaşama tutunan kızlarının bir mucizeye imza attığını belirterek maddi ve manevi açıdan yıprandıkları bu süreçte İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün de desteğini gördüklerini söyledi.

Solunum cihazına bağlı olan kızlarının üç kez kalp krizi geçirdiğini ve kalp masajıyla hayata döndüğünü anlatan Çayır, kızlarının ağzından beslenememesi nedeniyle karnına bağlı cihazdan mamayla beslenebildiğini dile getirdi. Çayır, cihazların sıklıkla parçalarının değiştirilmesi gerektiğini ya da yerinden çıkabildiğini, bu nedenle ayda bir hastaneye gitmek durumunda kaldıklarını aktardı.

Kzılarının "acil hasta" olmaması nedeniyle ambulans hizmetlerinden yararlanamadıklarını, kızını taksiyle hastaneye götürmek durumunda kaldığını vurgulayan Çayır, şöyle devam etti:

"İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu, ziyaretimize gelerek Viyan ile yakından ilgilendi. Viyan'ı çok sevdi. Onun tedavi süreciyle yakından ilgileneceğini ifade etti. Bizzat talimat verdi. Bundan böyle ambulansın gönderileceğini ifade etti. Ayrıca evde sağlık hizmetleri biriminden de yetkililer gelip Viyan'ı gördüler. Bundan sonraki randevularımızda bize yardımcı olacaklar. Bizi hastaneye onlar götürecek, işimizi hallettikten sonra eve bırakacaklar. Bu, bizim için büyük bir şey çünkü hastaneye gelip giderken çok zorlanıyorduk."

- Tıbbi malzeme sorunu

Anne Çayır, kızlarının solunum ve beslenme cihazlarının parça ve masraflarından bir bölümünün SGK kapsamında olmamasının kendilerini maddi açıdan zorladığını belirtti.

İl Sağlık Müdürü İzzettinoğlu'nun bu konuda da destek olduğunu dile getiren Çayır, şunları söyledi:

"Bize asıl gereken solunuz cihazının hortumu, karnındaki pegi çünkü pegin geri ödemesi yapılmıyor. Her gün değişen mama torbaları, kanül var. SGK'da ismi olmayan bu solunum ve beslenme cihazlarının bakımı ve filtreleri de avro, dolar bazında satılıyor. İl Sağlık Müdürü, bu konuda SGK ile iletişime geçeceğini ifade etti. Ellerinden geleni yapacaklar. Tıbbi malzemelerin temini konusunda SGK'dan olumlu bir haber bekliyoruz."

Eşinin asgari ücretle çalıştığını, kendisinin ise kızının bakımı nedeniyle çalışamadığını aktaran Çayır, tıbbi malzemeler için her ay yapılması gereken masrafın bin 900 lira olduğunu, bunun ancak üçte birinin sigorta tarafından karşılandığını ifade etti.

Eşinin maaşı ve kendisinin aldığı evde bakım gelirinin büyük bölümünün tıbbi malzemelere harcadıklarını vurgulayan Çayır, maddi ve manevi açıdan çok zorlandıklarını ancak kızlarının gülümsemesinin her şeyi unutturduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler