Milli Su Planlanması Tarımı şahlandırır

Milli Su Planlanması Tarımı şahlandırır

MHP Konya Milletvekili Aday Adayı Çalış, "Milli Tarım Projesi, Türk tarımı için çok önemli bir şans olup, Milli Tarım Projesi ile Milli Su Planlaması'nın bütünleşmesi tarımsal üretim için bir şahlanışın başlangıcı olacaktır" dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Aday Adayı Celil Çalış, tarımsal su sorununun çözümü için 'Havza Bazlı Su Planlaması' yerine 'Milli Su Planı'nın uygulanması gerektiğini belirtti. Aday adaylığı sürecinde 'Toprağın Adamı' sloganı ile ilçe teşkilatlarını ziyaret eden ve partililerle biraraya gelen Celil Çalış, başta Konya Ovası olmak üzere ülkenin tamamında su sıkıntısının çözümü için 3 önemli madde söyledi.

DSİ'deki ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanlığı görevi sürecinde tarımsal su problemine devamlı olarak dikkat çeken MHP Konya Milletvekili Aday Adayı Çalış, su soruna karşı ifadeleri ve hazırladığı raporlar ile tarım sektörünün ve çiftçilerin büyük takdirini topladı.

SU VARLIĞIMIZIN YÜZDE 40'INI KULLANABİLİYORUZ

"Ülkemizin en büyük zenginliği Tarımsal potansiyelidir. Nüfusun ve aktif iş gücünün önemli bir kısmı tarımda istihdam edilmektedir" diyen Çalış, bu anlamda suyun önemini şu şekilde belirtti: "Su, tarih boyunca insanlığın ve tüm canlıların yaşam kaynağı ola gelmiş, medeniyetlerin oluşumuna katkı sağlamıştır. Su; dünyamızda istenilen yer, miktar, nitelik ve zamanda bulunmayan, yenilenebilir ancak, sınırlı bir kaynak olması nedeniyle toplumların her katmanını ilgilendiren stratejik bir doğal kaynak olmuş ve olmaya da devam edecektir.

21. Yüzyılın ilk çeyreğinde birçok ülke özellikle, kurak ve yarı kurak bölgelerde bulunanlar önemli su sorunları ile karşı karşıya bulunmaktadır. En yoğun su talebi tarımsal amaçlı kullanımlarda ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde ve özellikle bölgemizde tarımda istenilen seviyede üretim için su en önemli ihtiyaçtır. Ülkemizin yıllık kullanılabilir su potansiyeli 14 milyar metreküp yeraltı, 98 milyar metreküp yerüstü suyu olmak üzere toplam 112  milyar metreküptür. Bu miktarlardan fiili yıllık tüketime alınmış yerüstü suları 33,3 milyar metreküp, yeraltı suları ise 6,0 milyar metreküp hacmindedir. Kullanım amaçlarına göre suyun 32 Milyar metreküpü (%75)’i sulama suyu, 7 Milyar metreküpü (%15)’i içme-kullanma suyu ve 5 Milyar metreküpü (%10)’u ise endüstriyel kullanım suyu olarak değerlendirilmektedir. 

Su zengini olmadığımız halde kullanılabilir su varlığımız olan 112 milyar metreküp suyun 44 milyar metreküpünü yani yüzde 40’ını kullanabilmekteyiz. Uluslararası Su Hukukuna göre; Su kaynağından ¼'ten az olmamak şartı, su yatağı kurutulmamak şartı bulunmamaktadır. Ülkemiz sınır aşan sularında daima bu oranın üzerinde su bırakılmış ve Türkiye hiçbir zaman insanlık ve anayasal hak olan kullanılabilir temiz suya ulaşma konusunda komşularını mağdur etmemiştir" dedi.

MİLLİ TARIM PROJESİ İLE MİLLİ SU PLANLAMASI BÜTÜNLEŞMELİ

"Genelde Türkiye coğrafyası üzerine düşen yağışların çok büyük bir kısmın buharlaşma ve yüzey akıntısıyla denizlere akıp gitmektedir. Depolama kapasitesinin artışıyla bu oran biraz azalsa da düşen yağışların önemli bir kısmı hala denizlere akıp gitmektedir. Denize akan her damla su, ülke tarımı için büyük bir kayıptır" diyen Çalış, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yağış rejimleri ve dolayısı ile su kaynakları zaman zaman değişiklik gösterdiğini, küresel iklim değişikliği ile bu durumun daha da derinleştiğini vurguladı.

Çalış, suyun verimli kullanılması ve su ihtiyacının giderilmesi noktasında şu görüşlerde bulundu; 

1- Hazırlanan Su Kanunu tasarısında maksat kapsamı olan 1. maddesinden itibaren birçok maddesinde yer alan “Havza Bazlı Su Planlaması” yerine “Milli Su Planı başlangıcına çekilmelidir. Suyu olan bölgeler gelişim içindeyken, suyu yetersiz olan bölgeler geçim derdinde olacaktır. Türkiye 2023-2053-2071 hedeflerine geçim derdinde olanlarla değil, gelişim derdinde olanlarla ulaşacaktır. 1 Ocak 2018 de uygulanmaya başlayan Milli Tarım Projesi, Türk tarımı için çok önemli bir şans olup, Milli Tarım Projesi ile Milli Su Planlaması'nın bütünleşmesi tarımsal üretim için bir şahlanışın başlangıcı olacaktır.

2- 'Teknik olarak mümkün olan bir havzada bulunan fazla suların havzalar arası transferlerine imkan tanınacaktır' gibi bir maddenin kanunda ifade edilmesi gerekmektedir.

3- Verimli toprakları fakat yetersiz su kaynakları olan dünyanın en önemli tarımsal coğrafyalarından biri olan Türkiye’de, hazırlanacak Su Kanunu'nda, sadece jeolojik ve inşaat verileri değil; tarım, çevre, sosyolojik, ekonomik ve gıda güvenliği etki değerlendirilmesi dikkate alınması milli menfaatler açısından son derece stratejik bir öneme sahip olacaktır.

ÇİFTÇİLERDEN ÇALIŞ'A TEŞEKKÜR

MHP Konya Milletvekili Aday Adayı Çalış'ın bu önerileri çiftçiler tarafından takdirle karşılandı. Söz konusu önerilerle sulanabilir tarımsal arazilerin artacağını ve bunun ürün çeşitliliğine neden olacağını belirten çiftçiler, "Tarımda en büyük sorunumuz sudur. Suyun olduğu yerde bereket ve bolluk olur. Bu anlamda nasıl ki 100 yıllık hayal olan KOP kapsamında Mavi Tünel hayata geçirildiyse Milli Su Planı da bu anlamda önemlidir. Bu açıdan Milletvekili Aday Adayımız Celil Çalış'a çıktığı yolda başarılar diliyoruz. Çiftçinin sesi olmaya devam ediyor. Kendisine teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

resim16-003.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler