Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey anıldı

Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey anıldı

YOZGAT (AA) - Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, ölümünün 100. yıl dönümünde Boğazlıyan'da düzenlenen törenle anıldı.Bakanlar...

YOZGAT (AA) - Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, ölümünün 100. yıl dönümünde Boğazlıyan'da düzenlenen törenle anıldı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Ekim 1922 tarihinde "Milli Şehit" ilan edilen Kaymakam Mehmet Kemal Bey için görev yaptığı Boğazlıyan Kaymakamlığı önünde tören düzenlendi.

Boğazlıyan Kaymakamı Davut Sinanoğlu'nun Milli Şehit Mehmet Kemal Bey Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey Hatıra Ormanına fidan dikildi, Kemal Bey ve tüm şehitler için Merkez Camide mevlit okutuldu.

Programa daha sonra Cemil Çiçek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü'nde devam edildi.

Buradaki programda sinevizyon gösterisi eşliğinde Kemal Bey'in hayatı anlatıldı, öğrenciler tarafından şiir okundu, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

- Kemal Bey'in idam edilişi

Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, 5 Şubat 1919 tarihinde İstanbul Örfi İdare Divanı Harbinde yargılanmaya başlandı. 2 ay ve 18 duruşma sonunda Yozgat ve Boğazlıyan Ermenilerinin tehciri sırasında suistimal ve öldürme olaylarında gevşeklik gösterdiği gerekçesiyle 8 Nisan 1919 tarihli kararla idama mahkum edildi. İdam kararını veren mahkeme heyetinin yarısı, azınlıklardan oluşuyordu.

İki gün sonra 10 Nisan 1919 günü Beyazıt Meydanı'nda idam sehpasına çıkartılan Kemal Bey, şunları söylemişti:

"Vatandaşlarım, sizlere yemin ederim ki ben masumum. Son sözüm bugün de budur, yarın da budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet. Asil Türk milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Borcum var, servetim yok. Üç çocuğumu millet uğruna yetim bırakıyorum. Yaşasın millet."

Kemal Bey, Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Ekim 1922 tarihinde "Milli Şehit" ilan edilmişti.

Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey anıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :