Milli "Kuş Tespit Radarı" kullanımda

Milli "Kuş Tespit Radarı" kullanımda

ANKARA (AA) - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce Ar-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirilen ilk milli "Kuş Tespit Radarı" (KUŞRAD)...

ANKARA (AA) - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce Ar-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirilen ilk milli "Kuş Tespit Radarı" (KUŞRAD) İstanbul Atatürk Havalimanında kullanılmaya başladı.

DHMİ Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, milli imkanlarla geliştirilen "Kuş Tespit Radarı" faaliyete geçti. Genel Müdürlüğün Ar-Ge faaliyetleri kapsamında TÜBİTAK ile ortak geliştirilen KUŞRAD, İstanbul Atatürk Havalimanında kullanıma sunuldu.

Geliştirme süreci 6 yıl süren, yatay ve dikey radarlar marifetiyle kuş tespiti yapabilen KUŞRAD, havalimanlarındaki kuş varlığından kaynaklanan riskleri önlüyor. Havalimanlarında uçakların iniş ve kalkış yaptığı sırada yaşanan ve uçuş güvenliği için büyük risk oluşturan kuş çarpma olaylarının KUŞRAD ile büyük oranda azalması ve uçuş emniyetinin daha güvenli hale gelmesi amaçlanıyor.

Havalimanı civarından geçen göçmen kuşların istatistiklerini tutmak ve göç güzergahları haritalarının çıkartılmasına yardımcı olmak maksadıyla geliştirilen KUŞRAD sistemi, hedef irtifasının tespitinde kullanılan 20 kilometre dikey radar menziliyle dikkat çekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :